Translate

Sunday, June 24, 2012

Banken moeten eigen rommel opruimen!

Waar gaat het over?
Omvallende bank in een hellend gebouw. Symboliek!
Mensen met een te hoge hypotheekschuld die gedwongen worden om hun huis te verkopen blijven vaak met een restschuld zitten. Eigen schuld, hoor je vaak zeggen. Dat vind ik toch te kort door de bocht. Destijds, toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden en het geld niet op kon, zijn de banken behoorlijk kwistig met hypotheekverstrekking omgegaan. Naast de klant zelf treft de bank ook wel enige blaam. Er zijn dus 2 schuldige partijen. De overheid heeft destijds als toezichthouder gefaald en heeft al die prethypotheken toegelaten. Een derde aansprakelijke partij dus.

Wat gebeurt er nu? 
De klant kan bijvoorbeeld door echtscheiding of ontslag de hypotheek niet meer betalen. De klant draait volledig voor het probleem op en blijft vaak door toedoen van professionele koopjesjagers op huizenveilingen, met een hoge restschuld zitten. De bank krijgt hoe dan ook zijn geld toch wel. Voor de klant is het een drama. Uit je huis gezet worden (want dat is wat er gebeurt) is een traumatische ervaring die je niemand toe zou wensen.

Wat moet er dan gebeuren?
De overheid moet nu alsnog haar verantwoordelijk nemen en snel met wetgeving komen die de restschuld voor rekening van de bank zelf laat komen.
Zo vreemd is deze gedachte niet want banken hanteren bij hypotheekverstrekkingen een risico-opslag voor het geval er een hypotheektransactie op een probleem uitloopt. Die risico-opslag steken ze in eigen zak en als er dan een probleem ontstaat laten ze daar de klant volledig voor opdraaien.
Wanneer de banken een restschuld voor hun rekening moeten nemen snijdt het mes aan twee kanten, banken zullen voortaan wel uitkijken met het verlenen van riskante hypotheken (voorzover ze dat al niet doen) en bij een gedwongen verkoop zal de bank er alles aan doen om een fatsoenlijke prijs te bedingen.
Bovendien is er een prikkel voor de bank om tot een meer humane oplossing te komen dan een gedwongen huizenveiling.





3 comments:

  1. We zijn nog steeds veel te netjes voor de banken, die nauwelijks meer doen dan ons geld voor eigen gewin misbruiken. Gewoon afschaffen die onzin! Een nutsvoorziening kan prima onze geldtransacties registreren en mensen helpen met leningen. En als je geld over hebt, raad ik je aan dit snel te investeren in persoonlijk of maatschappelijk zinnige doelen. Binnenkort is het vermoedelijk toch niks meer waard... ;-)

    ReplyDelete
  2. Nee, we doen het omgekeerde. We hadden een prima Postcheque en Girodienst. Die moest zo nodig geprivatiseerd worden. Wie is daar nu beter van geworden? Wij niet, in ieder geval.

    ReplyDelete
  3. Waarom haalt de bank het geld niet terug bij een partner die een dik salaris verdiend ?? Inplaats van bij de schuldsarnering ?? Als er geld is hoeft de gemeenschap er toch niet voor op te draaien ?? Dik verdienende partner heeft goede advocaat en ontspringt de dans vaak !!

    ReplyDelete