Translate

Sunday, July 3, 2016

Waarom ik in het bestaan van een Schepper geloof.

Naar aanleiding van een discussie met een aantal twitter-vrienden (Wim Aalten, Ton van Dam en Bata Milojevic) over het eeuwige "God bestaat niet" debat, kwam ik er toe mijn motivatie voor het geloof in een Schepper wat uitgebreider neer te zetten dan in een tweet mogelijk is.
Het is geen wetenschappelijk verhaal maar een logische verhandeling die hopelijk laat zien dat men niet volkomen van verstand beroofd hoeft te zijn wanneer men in een Schepper gelooft.

Ik ga er van uit dat het heelal een begin heeft, namelijk de oerknal. Het is een wetenschappelijke theorie die algemeen wordt aanvaard. De wetenschappelijke tegenhanger van de oerknal theorie is de Steady-statetheorie, die theorie gaat er van uit dat het heelal altijd heeft bestaan en altijd zal bestaan. Deze theorie heeft nog maar weinig aanhangers.

De theorie van de oerknal veronderstelt een begin van het heelal, dit was de Big Bang, die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond.

De knal werd veroorzaakt door een de ontploffing van een onvoorstelbaar heet punt met een oneindige dichtheid. Laat die laatste 2 woorden eens tot je doordringen, een "oneindige dichtheid". Ik vertaal het als "niets".

Nu mijn redenatie:

 • "Niets" kan niet de oorzaak van het eigen bestaan zijn want er is niets en bestaat dus niet.
 • Wat niet bestaat kan niet iets laten gebeuren, want het bestaat niet.
 • Het heelal, dat eerst niet bestond, kan niet het eigen bestaan veroorzaakt hebben.
 • Daarom moet er een schepper zijn.
Hiermee heb ik niet bewezen dat er een Schepper bestaat, ik hoop dat jullie die dit lezen zullen erkennen dat het geloof in een Schepper niet een dom bijgeloof is maar een idee dat door redelijk denkende mensen aanvaard kan worden.

5 comments:

 1. En de schepper dan? Heeft de schepper zichzelf geschapen of is hij c.q. zij uit het niets ontstaan? Als uit het niets niet iets kan ontstaan bestaat de schepper dus niet. Het tegengestelde van niets is niet iets maar alles. Niets en alles horen dus bij elkaar en dat verklaart alles.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uitstekende opmerking. De schepper is de Eeuwige die alles omvat. Dit is een religieuze verklaring. Denk aan het alternatief voor de Big Bang theorie, de Steady State theorie, die veronderstelt de eeuwigheid van het heelal. Een moeilijk te bevatten begrip. Eeuwigheid en Schepper zijn zaken die ons begrip (eigenlijk per definitie) te boven gaan.

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Er is niet 'niets', zelfs in een absoluut niets gelden wiskundige wetten. Ons universum wordt gevormd in onze hersenen door input van onze zintuigen. Leven evolueerde niet alleen onze zintuigen maar ook de sensaties. Licht, geluid, kleur, ruimte, tijd enzovoorts. Leven kon dit enkel evolueren omdat er een potentie was in het universum. Die potentie is een omnipotente bron van creativiteit, voor ons een 'kracht' die niet onder doet voor magie, of 'god' zo je wil. Onze voorouders leefden in harmonie met de natuur die hen had voortgebracht, dingen gingen fout toen taal ontstond. Dingen die niet bestonden werden ineens 'werkelijkheid'. Door onbegrip en leugens. Plaatsen, geschiedenissen, wezens. Een lange reis begon totdat het universum begrepen kon worden. Dat er niets dan leven is, dat ons universum gevormd wordt in onze hersenen, dat Leven als 1 organisme groeit naar het 'licht' van de omnipotente creativiteit.
  http://destinyearth.blogspot.com/2016/03/our-universe.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedankt voor je interessante bijdrage. Ik heb de aangegeven link bekeken. Een heel uitgebreid verhaal. Veel uitgebreider dan mijn uiterst korte abstracte exercitie, die door het uitgebreide verhaal eerder ondersteund dan tegengesproken wordt.

   Delete