Translate

Wednesday, October 24, 2012

Geloof, ook voor atheïsten

Zonder geloof ben je nergens.
Dit is natuurlijk een provocerende uitspraak die je op het eerste gezicht meteen zou kunnen verwerpen. Maar is dat terecht? Kijk eens naar Richard Dawkins, een bioloog met een atheistische levensovertuiging. Hij is er van overtuigd dat er geen god bestaat en dat er geen andere verklaring voor het bestaan van de aarde, het heelal en het leven is dan de evolutietheorie. Hij brengt die visie met zo'n gedrevenheid dat het aan missionair geloof doet denken. Hij heeft prachtige boeken geschreven en is in de hele wereld bekend. Zijn geloof (of overtuiging als je wilt) heeft hem ver gebracht. Zonder zijn krachtige geloof in de juistheid van de evolutietheorie hadden we wellicht nooit van hem gehoord. Richard Dawkins is geen gelovige in de gebruikelijke zin van het woord, maar ik twijfel niet aan de kracht van zijn geloof.
Martin Luther King en Moeder Teresa zijn ook mensen die wij kennen door de daden die hun krachtige geloof voortbracht.
Zonder zijn geloof en wat dat heeft aangericht zouden we waarschijnlijk nooit van Osama Bin Laden hebben gehoord.
Edison, Pasteur, Henry Ford waren mensen die sterk in hun ideeën geloofden en daarmee de wereld veranderd hebben.
Ik kan nog wel langer doorgaan met dit lijstje maar ik denk dat ik hiermee de bovenstaande uitspraak wel wat meer body heb gegeven. Wat al deze mensen gemeen hebben is dat zij hun geloof of overtuiging in daden (het schrijven van een boek is ook een daad) hebben omgezet.

Wat betekent dit voor jou?
 Je zou jezelf kunnen afvragen welke overtuigingen jij hebt die aan jouw leven richting geven. Het staat je volkomen vrij om geen overtuiging te willen hebben hoewel ik betwijfel of er mensen zonder een enkele overtuiging bestaan. De volgende vraag die je jezelf zou kunnen stellen is of jouw overtuiging of geloof een positieve invloed op jezelf en op je omgeving heeft. Hoewel ik zelf een overtuigd Christen ben, denk ik positief over het werk van Richard Dawkins. Het zet je aan het denken en het houdt je scherp. Je hoeft het niet met een gedachte eens te zijn om er toch positief over te denken. Er zijn overtuigingen die een heel negatieve lading hebben, denk maar aan het nationaal-socialisme van Adolf Hitler, of de extreme opvattingen van Osama Bin Laden.

Wat ik met deze column beoog is dat je jezelf gaat afvragen wat je nu precies gelooft en of het nuttig is voor jezelf en anderen. Mocht je helemaal nergens in geloven dan kan het geen kwaad om daar eens over na te denken. Wat jouw geloof ook is, als er geen daden of gedrag uit voortvloeien is het tijd voor herbezinning.

1 comment:

  1. En dat is het juist, geloof zónder God, is per definitie nutteloos. In de natuur en evolutie is er geen nut van het leven, mensen kunnen alleen zelf iets verzinnen en net doen alsof dat nut heeft.

    ReplyDelete