Translate

Sunday, October 14, 2012

Je kan meer dan je denkt.

Een geweldig voorbeeld.
Al een tijdje ben ik bezig het lied "Ständchen" van Franz Schubert in te studeren. Een geweldige hulp daarbij is Youtube, er is een overdaad aan uitvoeringen van bekende zangers van dit lied, of van elk ander denkbaar lied. Gisteren koos ik Thomas Quasthoff, een bas-bariton met een prachtige stem. Hier kan je het zelf horen. Quastoff is mismaakt ter wereld gekomen, ik geloof dat hij een softenon slachtoffer is. Over zijn uiterlijk wil niet veel meer zeggen dan dat je zou denken dat een artiestenloopbaan voor hem uitgesloten leek. Toch is hij een bekend zanger geworden met een wondermooie stem. Als zanger vind ik hem inspirerend maar nog meer als mens. Denk je eens in wat een moeilijkheden en vooroordelen hij heeft moeten overwinnen, voordat hij een plaats op het podium veroverde. Er moet in die man een visie en grote wilskracht zitten. Hij laat je zien dat je niet snel kan zeggen dat iets je niet zal lukken (vooral als je het nog niet geprobeerd hebt).

Een handicap of schijnbaar onvermogen kan een uitdaging zijn.
Quasthoff kan zingen en goed ook maar ik wed dat hij veel mensen op zijn pad heeft gevonden die dachten dat hij ongeschikt voor het podium was en dat hij zijn stem maar in de badkamer moest laten horen. Klaarblijkelijk heeft hij zich niets van deze mensen aangetrokken en is zijn eigen weg gegaan. Koos Alberts is ook zo'n man, hij kreeg een vreselijk ongeluk en leek zijn carriere als zanger wel te kunnen vergeten. Toch bleef hij doorgaan en hij schijnt een trouwe schare aanhangers te hebben. Hoewel ik zijn genre niet bewonder heb ik wel grote achting voor zijn karakter.

Laat je niet afschrikken door moeilijkheden.
Je koestert diep in je hart een bepaald ideaal maar je durft er niet mee voor de dag te komen. Als je met die situatie tevreden bent en je laat het liever zo, dan moet je je niets van dit stukje aantrekken, het is dan niet voor jou bedoeld. Maar wanneer je dolgraag de moed zou hebben om je ideaal te verwezenlijken, begin er dan aan. Geef niet op en gaandeweg zul je dichter bij je doel komen. Ook al weet je niet hoe je het nu aan moet pakken, maak toch een begin, je zult zien wanneer je de eerste stappen hebt gezet dat je dan het inzicht krijgt hoe je verder moet gaan. Die eerste stappen kunnen best vergissingen zijn, dat is niet erg, vergissingen kunnen gecorrigeerd worden. Wees daar niet bang voor. Denk aan Quasthoff, waren zijn moeilijkheden misschien niet even zwaar, of zelfs zwaarder, dan de jouwe?

No comments:

Post a Comment