Translate

Wednesday, March 6, 2013

Moderne wonderen

Van minder dan 30% zicht naar 100%.
Vorig jaar september nam ik deel aan het TV spel 1 tegen 100. Mijn vrouw had mij daar voor opgegeven omdat ik vanuit mijn leunstoel altijd hoge ogen gooi met TV quizzen. In de studio ging ik er lekker voor zitten en bij de eerste vraag ging het dramatisch mis: ik kon de vraag en de meerkeuze antwoorden niet lezen, ondanks dat ze met grote koeienletters op een enorm bord geprojecteerd werden. Het werd dus niks met de quiz.

Ik begreep dat ik eens naar mijn ogen moest laten kijken. Men constateerde dat mijn ogen enorm achteruit gegaan waren en dat een staar operatie nodig was. Aan beide ogen. Ruim een maand geleden werd mijn linkeroog geopereerd en eergisteren mijn rechter.

Gisteren voor controle naar het ziekenhuis (LUMC in Leiden) en daar bleek dat het zicht in beide ogen nu 100% is. Zonder bril. Voor het eerst in 56 jaar kan ik zonder bril de straat op. Het is een wonderlijk gevoel, alsof er een nieuwe wereld voor je open gaat.
Als 12 jarig jongetje had ik dat gevoel ook toen ik voor het eerst een bril kreeg. Zo helder had ik de wereld nog nooit gezien. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik heb nooit een bitter gevoel over mijn bril gehad, altijd dankbaar geweest dat ik er een had. Nu kan ik van mijn trouwe vriend afscheid nemen. Ik heb nog wel een leesbril nodig maar dat hebben de meeste mensen van mijn leeftijd.

De beide operaties zijn uitgevoerd door dr. B. Haeseker. Ze maakte op mij een vriendelijke en deskundige indruk. De operaties gebeurden onder lokale verdoving en ik kon de kalme manier waarop het werd gedaan goed volgen (helemaal met een operatielaken bedekt met alleen het te opereren oog vrij).

No comments:

Post a Comment