Translate

Thursday, April 4, 2013

Overvloed

Inspirerend programma.
Het VPRO programma Tegenlicht vertoonde op 1 april de documentaire Abundance (Overvloed) van Peter Diamandis. De rode draad door het programma was dat door de zich exponentieel ontwikkelende technologie op alle terreinen, de mensheid binnen afzienbare tijd in staat is om allerlei problemen op te lossen. Hier is de uitzending gemist link. Warm aanbevolen.

Zonne-energie wordt steeds goedkoper en beter.
Een Noorse ondernemer laat in Qatar (als ik het mij goed herinner) een prachtig voorbeeld zien. Door de dalende kosten van zonne-energie is hij in staat gebleken om in de woestijn zeewater met behulp van zonne-energie op grote schaal te ontzilten. Met het aldus verkregen zoet water maakt hij betaalbare landbouw mogelijk in de woestijn, zowel onder glas als in de open lucht. En op een relatief simpele manier, er komt geen rocket-science aan te pas. Er is op deze planeet een overvloed aan zeewater en er zijn woestijnen genoeg. Op deze manier zou een tekort aan landbouwproducten helemaal niet hoeven optreden.
Oorlogen om energie en om water zouden niet meer gevoerd hoeven worden.

Medische doorbraak door internet.
De mogelijkheden van internet breiden zich steeds uit. Door internet research wist een 15-jarige jongen, Jack Andraka, een sterk vereenvoudigde en goedkope manier te vinden om vroegtijdig alvleesklier kanker op te sporen. Dit is een fraai voorbeeld van hoe slimme mensen met toegang tot relevante informatie, baanbrekend werk verrichten. Een Nederlandse mevrouw (geen astronoom) ontdekte een later naar haar genoemd hemellichaam.

Positief denken is belangrijk.
In deze tijd is het heel gemakkelijk om te gaan somberen. Dat maakt alles alleen maar erger. Kijk juist naar de positieve kant en negeer het negatieve gezeur om je heen. Positief denken maakt je creatief en het maakt je leven prettiger.

No comments:

Post a Comment