Translate

Thursday, January 24, 2013

Een excentrieke doorzetter

Iets leuks bij Man bijt hond.
Gisteravond zag ik een aflevering van Man bijt hond voorbijkomen. Er was een onderwerp bij dat me trof. Het ging over een man die een boot aan het bouwen was in de huiskamer. Althans, hij bouwde gedeelten die nog net door de deur naar buiten konden. Hij was van plan om de gebouwde onderdelen later in een loods tot een compleet schip te assembleren. Een loods had hij nog niet maar hij vertrouwde erop dat die er wel zou komen.

Wat is hier dan excentriek aan?
Dat hij de boot in de huiskamer bouwt is enigszins excentriek maar er komt meer. De man had al eerder een schip gehad, daar had hij al zijn geld in gestoken. Hij was er samen met zijn vriendin mee naar Nieuw Zeeland gegaan en daar had het paar schipbreuk geleden. Zijn schip was niet meer te redden. Teruggekomen, als zijn geld kwijt, begon hij weer opnieuw met bouwen. Door hulp van anderen kwam hij aan de materialen. Klinkt pittig maar het wordt nog pittiger wanneer je weet dat de man 72 jaar oud is. Hij zag er wel jonger uit.

Hij geeft eigenlijk een prachtig voorbeeld van niet opgeven.
Je kunt dit verhaal gemakkelijk in het negatieve en belachelijke trekken. Toch overheerst bij mij een gevoel van bewondering. Deze man is een doorzetter die niet van opgeven wil weten. Het zou me niets verbazen wanneer hij zijn doel bereikt.
Ik hoorde een tijdje geleden van een man van 80 die aan het bouwen van een nieuwe boot begon.
Een ander voorbeeld: een ondernemer van 65 jaar raakte door een opeenstapeling van pech zijn zaak en zijn vermogen kwijt. Hij begon opnieuw en binnen een paar jaar had hij weer een bloeiende zaak opgebouwd.

Wat kunnen we hier nu van leren?
Of je nu jong of oud bent, de boodschap is hetzelfde: zo lang er leven is, is er hoop. Juist in deze tijd is het belangrijk om dat te beseffen. Laat je niet door de omstandigheden uit het veld slaan. Wanneer je met een positieve blik naar je omstandigheden kijkt dan heb je veel meer kans op het zien van een oplossing dan wanneer je er negatief naar kijkt.
Denk aan de 3 voorbeelden die ik hierboven noemde. Elk van hen had het met reden kunnen opgeven, toch deden ze dat niet omdat ze nog mogelijkheden zagen of wilden zien.
Loopt het je allemaal erg tegen, geef dan toch niet op, probeer er positief naar te kijken en over na te denken. Succes!

No comments:

Post a Comment