Translate

Wednesday, January 23, 2013

Slapen zonder zorgen

Heb je last van slapeloosheid?
Slaap je niet goed? Duurt het een tijd voordat je eindelijk in slaap valt? Lig je te woelen en te piekeren? Wordt je geplaagd door nare dromen? Als dat zo is dan is de kans groot dat je gebukt gaat onder zorgen. Je baan staat op de tocht of je bent werkloos, je lijkt maar niet aan de bak te kunnen komen. Het gaat niet goed met jouw zaak en zo zijn er talloze zaken waarover je zorgen kunt hebben en die je uit de slaap houden.

Kan je daar iets aan doen?
Ja, gelukkig wel. Als je medicijnen slikt, lees dan alle bijsluiters eens goed door. De kans bestaat dat er een medicijn bijzit dat als bijwerking het veroorzaken van nachtmerries heeft. Als dat zo is dan kan een alternatief voor dat betreffende medicijn uitkomst bieden.
Je slikt geen medicijnen en je gaat er vanuit dat je slapeloosheid veroorzaakt wordt door zorgen. Dat kan best de oorzaak zijn van slapeloosheid. Wanneer je denkt dat jouw slapeloosheid een diepere fysieke of psychische oorzaak heeft, raadpleeg dan je huisarts.
Wanneer je zorgen hebt probeer er dan overdag niet steeds aan te denken. Concentreer je in plaats daarvan op de bezigheid van dat moment en probeer dat zo goed mogelijk te doen. Of als de zorgen bij je opkomen probeer dan bewust aan iets plezierigs te denken. Besef dat het geen enkele zin heeft om de hele dag over iets te piekeren, want dat gepieker helpt niets. In plaats van piekeren kun je beter met iets positiefs bezig zijn. Negatieve gedachten verergeren of veroorzaken zelfs negatieve omstandigheden. Positieve gedachten leiden vaak tot oplossingen en leiden op zijn minst tot een positieve acceptatie van de omstandigheden. Doe wat je kan en probeer het probleem verder los te laten.

Nu de nachtrust.
Wanneer je comfortabel in bed ligt, ga je dan ontspannen. Haal rustig een paar keer diep adem en denk aan je voeten, hoe ze aan rust toe zijn, denk aan de bloedsomloop die nu je voeten verzorgt en voel hoe ze ontspannen. Richt dan je aandacht op je kuiten en je knieën en voel hoe ze zich ontspannen. Houdt je aandacht gericht op ontspanning. Ga op deze manier verder met je bovenbenen, je onderlijf, je borst, je nek en je hoofd. Als je helemaal ontspannen bent denk dan aan een heerlijke diepe slaap en hoe je morgenochtend uitgerust zal opstaan. Of denk aan iets anders waarbij je je plezierig en ontspannen voelt.
Het gaat erom dat je ontspannen in slaap valt. Je zult zien dat het helpt. Wanneer je slaapt neemt je onderbewuste het over. Wanneer je in bewuste toestand met negatieve gedachten bezig bent dan gaat je onderbewuste daarmee verder en dat merk je door een slechte nachtrust. Voedt je je onderbewuste met positieve gedachten dan slaap je gegarandeerd beter. Succes en slaap wel!

No comments:

Post a Comment