Translate

Friday, May 24, 2013

Goed maar naïef


Sabri Saad El Hamus lijkt mij een oprecht mens.
In het P&W programma van gisteren verscheen de acteur Sabri Saad El Hamus om als moslim zijn afkeer uit te spreken over de moordaanslag in Londen. Hij maakte op mij een oprechte indruk. Hij verklaarde dat het niet zijn Islam was die voor dit soort terreur aansprakelijk is. Zijn afkeer van geweld neem ik volkomen serieus en ik ben blij dat er zulke moslims zijn. 

Oprecht en tragisch.
Het tragische van de positie van El Hamus is dat hij een betrekkelijke eenling is. Er zijn natuurlijk meer moslims die als liberaal en gematigd beschouwd kunnen worden. Één zo'n man is Dr Taj Hargey die in niet mis te verstane bewoordingen zijn afkeer van het religieuze gedram publiceert, zoals artikelen over de boerka en het seksuele misbruik van blanke meisjes door moslimmannen. Hij heeft als iman de huwelijken van niet-moslims met moslima's ingezegend en daarmee ook een taboe doorbroken.

Één zwaluw maakt nog geen zomer (geduld de echte zwaluwen komen nog wel) en mannen als Hargey en El Hamus maken de Islam nog niet meteen tot een vredelievende en geweldloze religie. Er zijn wel zachtaardige stromingen in de Islam, zoals de Soefi beweging en de Ahmadiyya's. Het vervelende is dat deze vredelievende stromingen door de andere richtingen, de Soennieten en de Shiieten, onderdrukt en vervolgd worden. 

Als ik me het goed herinner dan betoogde El Hamus dat de terreur in Londen van een paar geïsoleerde gekken afkomstig is en dat het niets met zijn Islam te maken heeft. Dat is het type uitspraak dat je wel meer van gematigde moslims en islamofielen hoort. Heeft u wel eens een Boeddhist horen zeggen dat een bepaalde terreurdaad niets met zijn Boeddhisme te maken heeft. Waarschijnlijk niet omdat terreur tegen het Westen nooit met Boeddhisme geassocieerd wordt doordat er geen Boeddhistische terreur tegen het Westen bestaat. Hetzelfde geldt voor het  Hindoeïsme.

Laten we er geen doekjes om winden: een attribuut van de Islam is geweld. Een afvallige wordt met de dood bedreigd en dit is geen loos dreigement. Minderheden in Islamitische landen worden vervolgd, in Nigeria, waar die 2 halve garen in Londen vandaan kwamen, gaat de Islamitische Boko Haram ontzettend tegen Christenen tekeer, er zijn in de laatste jaren meer dan 700 kerken verwoest. In Indonesië worden kerken en Christenen aangevallen. In Egypte zijn nu de Kopten het haasje. In Pakistan worden om de haverklap Christenen wegens godslastering aangeklaagd en ter dood veroordeeld. In Iran hebben Christenen veel van de Islam te lijden.
Een historisch feit: grote delen van de nu Islamitische wereld zijn destijds met geweld tot de Islam bekeerd.  Bekering tot de Islam onder bedreiging van geweld komt ook nu nog voor.

Ik geloof dat El Hamus een eerlijk en goedwillend man is, hetzelfde geldt voor Dr Taj Hargey. Ik zeg dit zonder ironie.


No comments:

Post a Comment