Translate

Sunday, June 17, 2012

Hoop, een lichtstraal in duistere tijden

Wat is hoop?
Mijn idee van hoop is dat je in een moeilijke situatie het vertrouwen hebt dat er een oplossing mogelijk is. Heb je dat vertrouwen niet dan is je situatie letterlijk uitzichtloos. Je ziet geen uitweg. En als je geen uitweg ziet dan is alle hoop de bodem ingeslagen. Er is dus geen hoop meer en geen uitweg. Dat is een situatie die je niet moet accepteren, je moet proberen weer hoop en uitzicht te krijgen.

Ja mooi gezegd, maar wat heb ik daar aan?
Wanneer je in een situatie zit die je als uitzichtloos ervaart en je hebt het gevoel dat je er niet meer uitkomt, ga dan met iemand praten. Het gaat er dan niet om dat die persoon jouw problemen voor je oplost (het zou mooi zijn wanneer dat kon, maar reken er niet op), maar dat je samen met die persoon naar lichtpuntjes zoekt. Lichtpuntjes zijn geen kant-en-klare oplossingen maar mogelijkheden.
Onderzoek die mogelijkheden en kijk of je ze concreet kan maken en tot een oplossing van je probleem kan komen. Soms ligt een oplossing voor de hand en heb je die steeds over het hoofd gezien, jouw gesprekspartner zag het al heel gauw en dan kun je snel aan een oplossing gaan werken.
Vaak is zo'n oplossing moeilijk. Bijvoorbeeld je moet door een schuldsanering-traject van enkele jaren heen. Er is dan geen onmiddellijke oplossing maar wel een heel concrete hoop dat het probleem over een paar achter de rug is. Je hebt dus uitzicht, hoop.

Hoop is eigenlijk het begin van de oplossing.
Dit is een krasse uitspraak maar er zit toch een kern van waarheid in. Als je hoopt hebt dan zijn er lichtpuntjes. Daar kan de oplossing bij zitten. Soms niet onmiddellijk en dan moet je nog verder zoeken en met anderen praten. Geef in ieder geval de moed niet op. Ik spreek uit ervaring.

De geschiedenis is vol van mensen die in een uitzichtloze situatie de hoop niet verloren en er uiteindelijk weer bovenop kwamen.

No comments:

Post a Comment