Translate

Sunday, June 10, 2012

Heeft (terug) vechten zin?

Waarover gaat het hier?
Iemand beledigt je of neemt je te grazen. In je werk veranderen veel dingen die je als nadelig ervaart, je wordt ziek. Dat soort dingen. De vraag is wat doe je ermee? Laten we een paar van die dingen eens nader  bekijken.

Iemand beledigt je of levert je een streek.
De primaire reactie is om terug te slaan. Herken je dat? Je wordt kwaad en je wilt genoegdoening of misschien wel wraak. Als dit bij jou zo is dan ben je niet de enige, je hoeft je niet te schamen. De vraag is of je er wat mee opschiet. Als je laat meevoeren door deze primaire emotie dan loop je het risico dat je in een opeenvolgende keten van negatieve acties terecht komt. Het erge daarvan is dat je dan je innerlijke vrijheid verliest. Je denkt dat je autonoom handelt maar in werkelijkheid reageer je alleen maar op de acties van de ander. Je bent dus de slaaf van het proces geworden. Dat wil je toch zeker niet?
Wat gebeurt er als je niet primair op provocaties reageert? Dan denk je rustig na en meestal laat je de ander gewoon in z'n sop gaar koken. Vergeet het, ga over tot de orde van de dag en gebruik je energie voor iets positiefs.
Stel nu dat iemand je een streek levert die je veel geld kan kosten. Vraag je dan af of dit geld echt belangrijk is, en als dat zo is, stap dan naar een advocaat of een mediator. Laat je energie niet opslorpen door zo iets. Als het je de moeite niet waard is laat het dan lopen. Vergeet het.

Veranderende omstandigheden in je nadeel.
Belangrijk is de vraag of je enige invloed op een verandering kunt  uitoefenen. Is dat niet het geval dan heeft het weinig zin om je er druk over te maken. Het klinkt ongeloofwaardig simpel, maar het is niettemin volkomen waar. Het heeft geen zin om je druk te maken over dingen die je niet kunt beïnvloeden. Het enige wat je wellicht kan doen is je aan de veranderende omstandigheid te onttrekken, andere baan, verhuizen e.d.

Er zijn veranderingen die je op zich niet kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld de zaak waar je werkt gaat fuseren met een ander bedrijf, maar die misschien wel kansen voor je bieden. Je kan proberen binnen het nieuw gevormde bedrijf een betere baan te krijgen. In zo'n geval moet je dus kijken naar de kansen die er liggen. Of ga ergens anders werken. Laat je in ieder geval niet meeslepen in het algemene gemor en blijf je eigen acties uitstippelen.

Ziekte.
Dat kan echt heel moeilijk zijn. Met enige schroom zeg ik hier iets van, het feit dat ik zelf een herseninfarct en een zwaar hartinfarct achter de rug heb, plus nog een aantal zeer pijnlijke aandoeningen, geeft me de moed om hier überhaupt iets over te zeggen.
Probeer te accepteren dat je ziek bent en kijk wat je mogelijkheden zijn. Werk aan je genezing. Span je in om zover te revalideren dat je iets kunt doen. Er is nog hoop. Geef de moed niet op. Laat als het enigszins kan je ziekte niet jou regeren. Jij het de ziekte en voorkom dat de ziekte jou heeft. Meer kan ik er niet van zeggen want ik ken je omstandigheden niet.

2 comments:

  1. Ben het in grote lijnen met u eens. Hoe denkt u erover wanneer iemand uw geliefden onheus bejegend en beledigd?

    ReplyDelete
  2. Geen gemakkelijke vraag. Ik zou proberen met de geliefden samen op te trekken op de wijze zoals ik in mijn artikel beschreven heb. Probeer ze zover te krijgen dat ze er overheen kunnen stappen. Als je er samen zo over denkt dan sta je allen sterker. Ik kan uw situatie niet beoordelen, dat kunt u alleen. Wanneer u oordeelt dat ingrijpen noodzakelijk is dan moet u dat beslist doen. Niet om te wreken maar om te beschermen. Ik wens u veel wijsheid toe.

    ReplyDelete