Translate

Wednesday, June 13, 2012

Zelfsturing door zelfbeeld

Wat voor zelfbeeld heb je?
Is die vraag belangrijk? Heb je er wat aan om dat te weten?
Of je dit beseft of niet, je hebt een zelfbeeld. Je vindt jezelf bijvoorbeeld een flinke man of vrouw of je probeert je voor je eigen zelfbeeld te verstoppen omdat je denkt dat je een loser bent. (Het zijn maar voorbeelden hoor....)
Stel dat jouw zelfbeeld die van een loser is, denk je dat anderen je dan zien als een winnaar?  Die kans is klein, denk je ook niet? Daarentegen als jouw zelfbeeld er een is van een winnaar dan is het zeer waarschijnlijk dat anderen jou ook zo zien of in het ergste geval denken dat je een opschepper bent.
We kunnen op deze wijze wel een tijdje door blijven redeneren maar we stappen rechtstreeks naar de conclusie dat er een zeer sterk verband is tussen je zelfbeeld en de persoon die je bent en die zo ongeveer ook door anderen gezien wordt.
Om het heel kort door de bocht te zeggen: je zelfbeeld geeft aan wie je bent.

Is jouw zelfbeeld een onveranderlijk gegeven?
Als dat zo zou zijn dan is dat een heel slechte boodschap voor mensen die een lage dunk van zichzelf hebben en daaronder lijden. Dan zou je zelf niet meer kunnen veranderen. En dat is aantoonbaar niet zo. Mensen kunnen veranderen. Je kunt veranderen en daarmee verandert je zelfbeeld. Mooier nog, we kunnen dit omdraaien: verander je zelfbeeld en je verandert zelf.

Verander je zelfbeeld en je verandert zelf.
Dit lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch is het waar. Stel iemand is veel te zwaar. Hij komt tot het inzicht dat hij vanwege zijn gezondheid flink moet afvallen en hij vindt ook dat hij als slanke man meer kansen heeft om een leuke partner te vinden. Wanneer hij goed gemotiveerd is dan ziet hij zichzelf bijvoorbeeld in een flitsend strak gesneden maatpak met een mooie vrouw aan zijn zijde. Zijn zelfbeeld is aan het veranderen en hij zelf ook. Hoe meer hij zijn ideale zelfbeeld voor ogen houdt des te succesvoller zal zijn poging zijn om af te vallen. Let wel, het afvallen gaat niet vanzelf, de man gaat meer bewegen, let goed op zijn dieet en zo voorts. Het ideale zelfbeeld dat hij constant voor ogen houdt, motiveert hem om de dingen te doen of te laten die nodig zijn om af te vallen.

Wat hier gebeurt is zelfsturing door zelfbeeld.
Als je wat in je leven wilt veranderen dan kan het nieuwe zelfbeeld dat bij die verandering hoort je geweldig helpen. Houdt dat nieuwe zelfbeeld constant voor ogen en doe de dingen die nodig zijn om je nieuwe zelfbeeld te realiseren. Hou je vorderingen bij en stuur zonodig bij, je oog gericht op je nieuwe zelfbeeld.No comments:

Post a Comment