Translate

Saturday, June 16, 2012

Jaloezie, weg er mee!

Jaloezie is een verwoestende aandoening.
Mensen die jaloers zijn hebben een ongelukkig leven. De afgunst die hen drijft maakt hen bitter. Het is eigenlijk een soort ziekte. Het maakt hun leven kapot. We kennen allemaal wel het verschijnsel van de jaloerse man. Constant op zijn vrouw letten, of ze niet met een andere man praat, of dat ze een moment aan zijn controle ontsnapt. Zo'n huwelijk is gewoon gedoemd om op de klippen te lopen.
Of mensen die verteerd worden door de jaloezie op hun buren die het in hun ogen beter hebben.
Iedereen heeft wel eens een jaloerse gedachte of misschien wel meer dan eens. Het is belangrijk zo'n gedachte te herkennen als jaloezie en die gedachte te verdrijven. Jaloezie kan een snelgroeiend onkruid zijn dat alles overwoekert.

Wat is het en hoe kom men er van af?
Ik ben geen psycholoog en ik kan geen wetenschappelijke verklaring van het verschijnsel geven. Toch hoorde ik ooit een hele praktische omschrijving die paradoxaal klinkt maar toch de essentie van jaloezie weergeeft: Jaloezie is de angst om iets te verliezen dat je niet bezit.
Het klinkt een beetje vreemd maar laten we het eens tegen de voorbeelden van hierboven aanhouden:
De jaloerse man denkt dat zijn vrouw van hem is, zijn bezit. Hij is bang haar te verliezen aan een ander. Hij bezit zijn vrouw niet echt, zijn vrouw bezit hem ook niet. Ze hebben een relatie. Het hele idee van bezit bedreigt juist de relatie. Hoe groter de angst, de jaloezie, hoe ellendiger de relatie wordt.
Wanneer die man zich zou realiseren dat 'zijn' vrouw niet zijn bezit is dan zou hij al een heel eind op de  goede weg zijn. Dan kan hij aan zichzelf gaan werken om zijn onzekerheid aan te pakken die medeoorzaak van zijn jaloezie is.
Jaloersheid op de welvaart van anderen is in het licht van onze 'definitie' een buitengewoon dom verschijnsel. De afgunst op anders voorspoed helpt niemand een steek vooruit, men kan veel beter aan de eigen vooruitgang gaan werken dan op anderen te gaan zitten vitten.

Dus mocht je een jaloerse gedachte bij je zelf ontdekken, denk dan hieraan: Jaloezie is de angst om iets te verliezen dat je niet bezit. Gegarandeerd dat je de jaloerse gedachte kwijtraakt.

No comments:

Post a Comment