Translate

Thursday, June 14, 2012

We hebben verloren, hij heeft het gedaan!

Wie is de schuldige?
Na de verloren wedstrijd tegen Duitsland is het aanwijzen van de schuldige begonnen. Er wordt gesproken over de houdbaarheidsdatum van de trainer of van die of die voetballer die over zijn top heen is. De leden van het team zelf en de trainer gaven niet direct anderen de schuld, ze deden het iets subtieler en zeiden: 'De Duitsers waren gewoon beter'. Hoe sportief dit ook is, het is geen directe erkenning dat je zelf gefaald hebt. Het is te hopen dat ze daar wel toe komen want dat is de weg omhoog, zien wat je zelf fout doet en daar aan gaan werken.

Het ligt aan anderen.
Wat ik hierboven schreef is de aanleiding om het eens te hebben over de veelvoorkomende neiging van mensen om anderen van hun problemen de schuld te geven. Natuurlijk, er zijn situaties waar je door de schuld van anderen in belandt. Die zijn meestal heel herkenbaar, een chirurg amputeert het verkeerde been, daar kan de patient niks aan doen. Een dronken automobilist rijdt iemand op een zebrapad aan. Duidelijk wie de schuldige is. Maar in veel gevallen ligt het gewoon aan je zelf. Je zit bijvoorbeeld te blunderen in een vergadering omdat je je niet voorbereid hebt. Ja, ik had geen tijd om me voor te bereiden want....................
Let maar eens op, wanneer mensen een excuus maken dan ligt het vaak aan anderen of aan de omstandigheden.

Neem je eigen verantwoordelijkheid.
Of je nu door eigen schuld of door anderen in een vervelende situatie bent beland, jij zit er mee en jij moet daar iets mee doen. Wiens schuld het is doet niet zoveel terzake. Wanneer je door eigen schuld bent ontslagen, zie dan onder ogen wat je verkeerd hebt gedaan en vermijd die fout voortaan en zorg dat je weer zo snel mogelijk aan het werk raakt.
Als je door anderen bent benadeeld kijk dan of er nog een schadevergoeding of andere genoegdoening in zit en laat het dan zo snel mogelijk achter je.
Je zit in een bepaalde situatie en het is aan jou om je positie te verbeteren. Zo is het met het Nederlands elftal ook.

No comments:

Post a Comment