Translate

Thursday, June 7, 2012

Heb je een doel?

Is het hebben van een doel belangrijk?
Dat is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Voor degenen die een doel hebben is de vraag al beantwoord. Het hebben van een doel geeft je in ieder geval het gevoel zelf sturing te geven aan je leven. Degenen die het ervaren vinden dat prettig.
Wanneer je geen doel hebt in het leven dan loop je grote kans dat jouw leven grotendeels door de omstandigheden en door anderen wordt bestuurd. Je hebt geen doel en je bent in feite stuurloos. Wanneer deze onplezierige gedachte tot je doordringt en het je een beetje onrustig maakt, dan ben je op de goede weg. Je begint behoefte aan een doel te krijgen.

Welk doel moet ik kiezen?
Dat maakt in wezen niet zoveel uit. Zolang het maar iets specifieks is. Snel rijk willen worden is te vaag en het maakt je kwetsbaar voor de al dan niet dubieuze plannen van anderen.  Geld als zodanig is eigenlijk een arm doel. De stichters van Microsoft en Apple werden rijk doordat ze iets produceerden wat anderen graag willen hebben. Ze zijn rijk geworden door het realiseren van hun ideeën. De verwerkeling van hun ideeën was hun doel en daar zijn ze rijk van geworden.
Jouw doel hoeft helemaal niets met geld te maken te hebben. Misschien wil je een mooie boot bouwen of in jouw woonplaats een opvang voor vluchtelingen opzetten.
Jouw doel kan heel persoonlijk zijn, bijvoorbeeld een klein roeibootje voor jezelf bouwen. Maar stel dat je  het grote verlangen hebt om een opleidingsschip voor jongeren te bouwen of te laten bouwen, dan is het niet persoonlijk meer en moet je er anderen bij betrekken. In zo'n geval is het noodzakelijk dat jouw doel ook anderen kan begeesteren. Tussen die twee uitersten ligt een heel scala van mogelijkheden.

Goed, ik heb een doel en wat nu?
Gefeliciteerd, ja kan meteen beginnen. De realisatie van elk doel begint met een eerste stap. Wanneer je doel complex is en je weet niet goed waar te beginnen, begin dan aan een plan te werken. Dat plan hoeft niet tot in de puntjes te worden uitgewerkt. Een plan in grote lijnen is voldoende en als het goed is dan wordt duidelijk wat de eerste stappen zijn die je moet nemen. Werk er niet te lang aan anders krijg je last van het 'paralysis by analysis' verschijnsel (denken maar niets doen).
Een doel zonder een begin van uitvoering is nog geen doel maar een droom. Er is niks verkeerd aan een droom maar het wordt pas een doel wanneer je de eerste stap tot realisatie hebt gezet.

Hoe houd ik mezelf gemotiveerd?
Ik heb over deze vraag veel gelezen en eigenlijk vind ik het een rare vraag. Wanneer je een droom najaagt dan denk je daar toch voortdurend aan? Of ben je soms bezig met het najagen van de droom van iemand anders? Maar het kan zeker geen kwaad om de doel en droom te visualiseren en het dagelijks in gedachten te brengen. Stel dat je een boot aan het bouwen bent, trakteer jezelf eens op een bootreisje.


No comments:

Post a Comment