Translate

Tuesday, June 26, 2012

Onthuftering van de overheid. Broodnodig.

Is de overheid een hufter?
Op het persoonlijke vlak zijn de vertegenwoordigers van de overheid over het algemeen redelijke en fatsoenlijke mensen. Hoe je ook over ex-premier Balkenende denken mag, ik heb nog nooit iemand iets negatiefs horen beweren over zijn persoonlijke integriteit. Maar zodra je hem beoordeelt als vertegenwoordiger van de Staat dan wordt het een ander verhaal. Neem het voorbeeld van de brand in het Catshuis waarbij een schilder om het leven kwam. Topambtenaren en de landsadvocaat werkten toen samen om, voor de overheid ernstig belastende, informatie achter te houden.
Vervolgens probeerde men de schuld van de brand in de schoenen van de omgekomen schilder te schuiven. Ik kan niet geloven dat Balkenende van niets wist.
Hoe komt het toch dat anders zo fatsoenlijke mensen, als het om overheidsbelangen gaat, zich zo hufterig gaan gedragen?

Meer voorbeelden?
Neem de reeks klokkenluiders. Geen enkele klokkenluider komt er zonder kleerscheuren af. Ook de klokkenluiders binnen de overheid niet. Neem de schandalige behandeling door de overheid van de heer Fred Spijkers die weigerde mee te werken aan het belazeren en benadelen van de weduwe van een omgekomen militair.
Willem Oltmans, een voor de overheid lastige journalist werd door de overheid jarenlang op een buitengewoon rancuneuze wijze dwarsgezeten, het werken werd hem onmogelijk gemaakt. Jarenlang heeft hij op een zolderkamertje van een bijstandsuitkering moeten leven. Uiteindelijk werd hem na tientallen jaren recht gedaan.
In het kleine dagelijkse leven: lokale overheden brengen op de openbare weg drempels en andere obstakels aan die een automobilist, die even niet oplet, grote schade kunnen berokkenen.
De overheidsdienst die, denk ik, qua hufterigheid met stip aan de top staat is de IND. Men schuwt daar geen enkel middel, op moord en fysiek geweld na, om asielzoekers in het onzichtbare te laten verdwijnen. Van zeer dichtbij ken ik een geval van iemand die al 8 jaar de chicanes van de IND ondergaat, leugens, verdraaiing van feiten, zoekraken van documenten, karaktermoord, tijdrekken om het slachtoffer uit te putten, het arsenaal van de IND is eindeloos.

Maar we hebben toch een ombudsman?
Gelukkig wel. Niets ten nadele van dit instituut. Alleen zou de ombudsman veel meer macht moeten hebben. De ombudsman ondersteunt het individu met klachten tegen de overheid maar is niet in staat tegen kwaadwillende hufterigheid van de overheid krachtdadig op te treden.

Misschien een mooie extra invulling van het Koningschap? Burgers die direct een beroep op de Koning(in) kunnen doen en die dan de macht heeft om dwars door alles heen onmiddellijk een einde te maken aan een bepaalde hufterigheid?


2 comments:

  1. Ja inderdaad, de burger moet beter beschermd worden tegen de onbetrouwbare overheid. Ik zou wel liever meer macht geven aan de erudiete Alex Brenninkmeijer dan aan de feestende "Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg"...

    ReplyDelete
  2. Dank je Ben. Het maakt mij helemaal niet uit wie de 'machtige' ombudsman is, als dit instituut maar scherpe tanden krijgt.

    ReplyDelete