Translate

Friday, September 21, 2012

CVZ gaat stug door

Indrukwekkend verhaal van Pompe patient Johan Bakker.
Vanmorgen hoorde ik op Radio 1 een interview met Johan Bakker die lijdt aan de ziekte van Pompe. Hij vertelde dat hij een aantal jaren geleden door die ziekte tot een lichamelijk wrak werd gereduceerd, hij kon werkelijk niets meer. Hij kreeg de dure Pompe medicatie (die het College voor Zorgverzekeringen -CVZ- nu uit de verzekering wil halen) en maakte een verbazingwekkend herstel door. Hij functioneert nu volledig als directeur bij het Waterschap Rivierenland en wie hem googled ziet dat Bakker een uiterst actief en nuttig bestaan leidt. Bakker moest vanmorgen bij een hoorzitting verschijnen om zijn verhaal te doen. Volgens Bakker wil CVZ aan nieuwe Pompe patienten deze medicatie niet meer verstrekken en de vergoeding bij bestaande patienten afbouwen.

Probeer je eens in te denken wat dit voor Bakker betekent, hij komt dan hoogstwaarschijnlijk weer in een rolstoel terecht en zal met werken moeten stoppen. Hij vertelde dat de bewering van het CVZ,  dat de werking van het medicijn twijfelachtig is, gewoon niet waar is. Zelf is hij het levende bewijs maar volgens Bakker zijn er in Nederland talloze deskundigen die de goede werking van het medicijn onderschrijven. Het gaat het CVZ eigenlijk helemaal niet over de werking van het medicijn, het is naar hun smaak gewoon te duur en daarom wil men het schrappen.

Economische motieven leiden naar immorele acties.
Als je op een boekhoudkundige manier gaat redeneren over de prijs van medicijnen en de kosten van de zorg, zonder daarbij rekening te houden met het welzijn van patienten, dan kom je er toe om goed functionerende mensen tot invaliditeit en een te vroege dood te veroordelen. Dit soort denken verfoei ik tot in de grond van mijn hart.

Verzekeringen bieden je de gelegenheid om, op basis van collectieve solidariteit, je tegen een vast en relatief gering maandelijks bedrag het kleine risico van torenhoge kosten te vrijwaren. Daar zijn verzekeringen voor en wanneer iemand dat kleine risico treft, kan je die persoon niet uitsluiten vanwege die hoge kosten. Dat is immoreel. Wanneer we die kant opgaan dan richten de experts van de verzekeringsmaatschappijen zich na het elimineren van de Pompe patienten zich gegarandeerd op een volgende dure ziekte.

No comments:

Post a Comment