Translate

Monday, September 3, 2012

Geef niet op

Soms lijkt het alsof je het moet opgeven.
Je zult ongetwijfeld wel eens situaties in je leven hebben gehad waarbij je dacht aan opgeven of zelfs dat je het daadwerkelijk opgaf. De moed zonk je in de schoenen en je wist niet meer wat je moest doen. Wanneer je dat nog niet hebt meegemaakt dan kan ik garanderen dat je het wel een keer zult meemaken. Ieder mens gaat wel eens door een crisis.

Niet opgeven betekent niet steeds maar weer met je kop tegen de muur lopen.
Je hebt 650 sollicitatiebrieven verstuurd en je kreeg maar van drie bedrijven antwoord en dat waren nog afwijzingen ook. Heel begrijpelijk dat je het dan wil opgeven, je kan geen sollicitatiebrief meer zien. In dit voorbeeld (uit de praktijk!) kan je concluderen dat sollicitatiebrieven schrijven in dit geval niet helpt. Laten we aannemen dat je verschillende soorten van brieven hebt gebruikt, je hebt ze naar de juiste persoon gestuurd enz. Met dit soort brievenschrijverij kun je wel stoppen. Dat is geen kwestie van opgeven maar jezelf een gelegenheid geven om het over een heel andere boeg te gooien.

Herhaal niet wat niet werkt maar verzin iets anders.
Laten we bij dit voorbeeld blijven, de brieven werken niet. Je moet dus iets anders verzinnen. Stel dat je een verkoper bent. Zoek een bedrijf op van een branch die je goed kent. Zie dat je alles te weten komt van dat bedrijf. In plaats van weer 650 brieven te schrijven, steek je al je energie in het leggen van een contact met de directeur van dat bedrijf. Je hebt ondertussen voor dat bedrijf een verkoopplan opgezet voor een verkoopactie voor de korte termijn. Wanneer je de directeur te spreken krijgt dan leg je hem of haar jouw verkoopplan voor en je biedt aan dat je het plan in een bepaalde tijd ( een maand, 6 weken) zult gaan uitvoeren. Het plan heeft een goed gedefinieerde doelstelling (een bepaald bedrag in euros aan omzet en/of een bepaald aantal offertes). Je vraagt om een tijdelijke aanstelling voor de duur van de uitvoering van het plan. Je stelt voor dat men je gedurende de uitvoering 20% van een normaal salaris betaalt. Wanneer aan het eind van de periode de doelstelling behaald is dan krijg je de overige 80% en zo mogelijk een verlenging van het contract.

Het gaat er om dat je de kans krijgt om te laten zien wat je kunt en dat je toekomstige werkgever zonder veel risico en zonder veel kosten er een goed gemotiveerde en gedreven werknemer bij kan krijgen.

Moraal van het verhaal:
Wanneer het op de gebruikelijke manier niet gaat dan moet het op een ongebruikelijke manier. Laat zien dat je durf en initiatief hebt. Wanneer je iets ongebruikelijks doet dan kan je verzekerd zijn van negatief commentaar. Trek je daar niks van aan.

No comments:

Post a Comment