Translate

Monday, September 24, 2012

Tegenslag is groeipijn

Zonder tegenslag geen persoonlijke groei.
Ik las ergens het volgende citaat: het polijsten van een edelsteen veroorzaakt wrijving. Het werd als volgt toegepast: persoonlijke groei gaat gepaard met tegenslagen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het zo is. Van tegenslagen leren we als we bereid zijn om de tegenslag als een les te zien. Gaan we bij een tegenslag in een hoekje zitten mokken dan leren we er niets van en ik kan je bijna garanderen dat soortgelijke tegenslagen je blijven treffen. Ik heb het hier natuurlijk niet over persoonlijke verliezen zoals het overlijden van een dierbare. Nee, het gaat hier over tegenslagen die voortvloeien uit je eigen gedrag. Voorbeelden: een boete voor te hard rijden, hoe je het ook wendt of keert, die heb je aan je eigen rijgedrag te wijten. Een afwijzing bij een sollicitatiegesprek omdat je voorbereiding onvoldoende was. Er zijn ook tegenslagen die niet meteen duidelijk als eigen schuld zijn te kwalificeren, bijvoorbeeld een hooglopend meningsverschil met iemand anders, het ligt uiteraard aan de ander of misschien toch niet?

Het leven geeft je telkens dezelfde les totdat je het geleerd hebt.
Als het leven je met een tegenslag een tik uitdeelt en je trekt er geen lering uit dan krijg je de les gegarandeerd nog een keer voor je kiezen, net zo lang totdat je de les geleerd hebt. Denk maar weer aan de boete voor te hard rijden, als je je rijstijl niet aanpast dan blijven de boetes komen. En het is met veel andere tegenslagen precies zo.

Zie een tegenslag als een les, dat stemt je meteen positiever.
De tegenslagen die ik op het oog heb kunnen verdraaid hard aankomen, een faillissement, een vermijdbare ziekte, mislukkingen en relatieproblemen. Waar het op aankomt is dat je zo'n tegenslag gaat zien zo als het is. Als het een tegenslag is die uiteindelijk aan een foute beslissing is te wijten of het gevolg is van je gedrag, zie het dan als een les die het leven je toedient, leer ervan en probeer je vroegere fouten te vermijden. Als je in staat bent om zo tegen een tegenslag aan te kijken dan zul je zien dat het gemakkelijker wordt om het te incasseren. Je groeit.

No comments:

Post a Comment