Translate

Sunday, September 16, 2012

Depressief? Wanhopig?

Ben je depressief? Wanhopig? Eenzaam?
Zit je in de problemen? Zie je er geen gat meer in? Heb je geen idee wat je moet doen? Voel je je eenzaam en ellendig? Is alles je teveel? Ga je er onder gebukt of probeer je het als het ware te overschreeuwen door je in het leven te storten? Of wil je er juist een eind aan maken?

Wanneer de nood het hoogst is, is redding nabij.
Dat is een oud spreekwoord met een stevige kern van waarheid. Als je er zelf niet meer uitkomt (een uiterst wanhopige toestand) dan is de meest voor de hand liggende stap het zoeken van hulp. Als je depressief bent ga dan vooral naar je dokter als je dat nog niet gedaan hebt. Heb je het gevoel dat de dokter je maar gedeeltelijk kan helpen, zoek dan verder hulp bij een professionele hulpverlener, een pastor, een goede vriend of familielid die je vertrouwt. Die eerste stap, het zoeken van hulp, is een stap om uit je wanhopige positie te komen. De redding is nabij. Echt.

Voel je je eenzaam?
Je denkt dan niemand meer om je geeft. Dat kan zo lijken maar het is niet helemaal waar. Ik schrijf dit stukje omdat ik weet dat er eenzame mensen zijn die snakken naar een beetje aandacht. Natuurlijk kan ik je die aandacht niet persoonlijk geven omdat ik je niet ken. Maar ik ben niet de enige die aan anderen denkt. De kans is groot dat er in jouw omgeving iemand is die ook aandacht voor je heeft als je met hem of haar in aanraking komt. Waar vind je die? Ga eens naar een opgewekt gezelschap zoals een opwekkingskerk of een immigrantenkerk, ook al ben je totaal niet gelovig en ben je ook niet van plan om het te worden. Het gaat erom dat je jezelf de kans geeft om met mensen in aanraking te komen die aandacht voor anderen hebben. Eventuele zieltjeswinnerij kun je negeren, men merkt snel genoeg dat je daar niet van gediend bent. Als die gelovigen uit het goede hout gesneden zijn zullen ze je persoonlijke aandacht geven, zelfs al ben je een verstokte atheist. Probeer het eens, je kan er niets mee verliezen. Een andere positieve club is natuurlijk ook goed.

Je zou er wel een eind aan willen maken.
Tenzij je in de terminale fase van een dodelijke ziekte zit, moet je snel hulp zoeken om van die zelfmoordgedachten af te komen. Zelfmoord is geen oplossing. Het nare is dat iemand met suicidale gedachten die waarheid vaak uit het oog verliest en een fatale vergissing begaat. Als je vaak met zelfmoordgedachten rondloopt zoek dan nu onmiddellijk hulp. Wacht er geen dag mee!

2 comments:

 1. Net heb ik een heel verhaal getypt en ik wqs 'spontaan' offline.
  Ik was/ ben al wanhopig maar zoveel dingen zijn de laatste druppel.
  Kort ik ben lid van een Evangelische gemeente. Ben onlangs mer dan een half jaar opgenomen geweest. Sindsdien 3 maal in de dienst geweest inclusief nazorg/ pastoraat. M.a.w. men weet van mijn problematiek. Denk maar niet dat er ook maar iemand de laatste 4-5 weken naar me heeft geïnformeerd! Ik wil maar zeggen jezelf aansluiten is bij een 'opwekking's-gemeente' is niet per definitie dé oplossing.
  Uiteraard ben ik niet suïcidaal maar wel super depressief.
  Waarvoor, ik heb een langere woestijnperiode dan Mozes en Jozua (40 jaar). Hoe lang nog Psalm 13?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik zie dat je het erg moeilijk hebt en dat het niet van korte duur is geweest. Het is niet gemakkelijk om je een passende raad te geven omdat ik je omstandigheden niet ken. Zorg er in ieder geval voor dat je goede psychische/medische hulp krijgt. Wat de omgang met gemeenteleden betreft: inderdaad is het nogal teleurstellend dat niemand naar je om lijkt te kijken. Misschien helpt het wanneer je de zaak omdraait, wacht niet tot iemand jou benadert maar stap er zelf op af. Wanneer je op iemand afstapt en oprecht naar diens omstandigheden informeert, zal diegene je heus niet afwijzen. Ik snap dat het niet eenvoudig is wanneer je zelf depressief bent maar ik geloof dat stil in een hoekje gaan zitten niet helpt. Je zult zelf stappen moeten zetten. Vrijwel al de mensen die door Jezus genezen werden stapten zelf op hem af, behalve een paar die dat helemaal niet konden.
   Wanneer je wat meer specifieke vragen voor me hebt dan kan je mij wel mailen, je kan me via mijn twitteraccount wel benaderen. @JohnZuyderduyn
   Sterkte en vraag me gerust!

   Delete