Translate

Tuesday, July 10, 2012

Heb je het druk? Even stoom afblazen

Het veiligheidsventiel.
The Great Dorset Steam Fair
Een stoomlocomotief en ook alle andere stoommachines heeft een veiligheidsventiel. Loopt de druk in de ketel te hoog op dan opent dit ventiel zich automatisch en wordt de druk verminderd tot het toegelaten niveau. Tussen twee haakjes: als je een stoomliefhebber bent dan moet je beslist The Great Dorset Steam Fair gaan zien, een geweldig gebeuren!

Maar nu even terug naar mijn eigenlijke onderwerp. Het menselijk lichaam kent zo'n veiligheidsklep in zekere zin ook, maar die werkt niet volautomatisch. We kunnen de klep dichthouden en gewoon doorgaan totdat de boel ontploft en dan zitten we met de gebakken peren. Wat ik bedoel, je moet de signalen die je lijf je geeft niet negeren.

Heb je het razend druk, neem dan toch even de tijd om na te denken.
Als je veel te doen hebt en je krijgt het nog drukker dan loop je het gevaar dat je in een maalstroom van activiteiten wordt meegesleurd. Je bent achterelkaar bezig en je hebt geen moment om even tot bezinning te komen. Vaak lijkt dat helemaal niet erg want je bent toch lekker bezig. Als je aan iets werkt wat goed op koers ligt dan is er ook niet zoveel aan de hand. Het wordt gevaarlijk als je aan een project werkt dat eigenlijk helemaal niet goed gaat. Een typische reactie van betrokken werkers met verantwoordelijkheidsgevoel is nog harder gaan werken.
Dat is een gevaarlijk punt, aan die reactie moet je niet zonder meer toegeven. Het loont echt de moeite om een moment stil te staan en de zaak eens goed onder de loep te nemen. Vraag jezelf eens af hoe je je voelt. Gaat het wel goed met je? Het doel van deze reflectie is ook te onderzoeken of het harde werken wel de juiste oplossing is. De rest van het traject moet wel duidelijk worden, er moet licht aan het eind van de tunnel schijnen. Is dat er niet dan is het maar zeer de vraag of het project ooit tot een goed einde komt.

Dat moment van stoom afblazen zou je best eens kunnen combineren met een vrije dag of korte vakantie. Neem even de tijd om van iets anders te genieten.

No comments:

Post a Comment