Translate

Sunday, July 8, 2012

Geesten uit het verleden, zorgen om de toekomst

Nare ervaringen uit het verleden.
Natuurlijk is het zo dat jouw leven van vandaag voortkomt uit wat je eerder meemaakte. Je hebt nu te maken met de gevolgen van eerdere stappen in je leven. Het verleden ligt vast, dat valt niet meer te veranderen. Gedane zaken nemen geen keer, zegt het spreekwoord. Het kan zijn dat je geplaagd wordt door herinneringen uit het verleden. Er is je vroeger iets naars overkomen, je kon er niets aan doen maar je blijft er maar aan denken. Of je hebt een grote fout gemaakt die je nog steeds bezig houdt.
Als we dit rationeel benaderen dan heeft tobben over wat je overkomen is helemaal geen zin. Piekeren over een gemaakte fout ook niet, tenzij je de gevolgen nog kan herstellen. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, het is nodig om het rationeel te bekijken om zo de emotionele kant de baas te worden. Vergeet gisteren, richt je op vandaag.

Piekeren over de toekomst.
Eigenlijk heeft dit net zo weinig zin als tobben over het verleden. Je weet niet hoe de toekomst er uit zal zien en of die toekomst er voor jou überhaupt zal zijn. Moet je dan maar als een kip zonder kop leven en helemaal niet over de toekomst nadenken?
Nee dat beweer ik niet. Er zijn dingen in de toekomst die je niet kunt beïnvloeden. Je kunt niet voorkomen dat er morgen een vliegtuig op je huis neerstort. Maar de kans is enorm groot dat dit niet gebeurt, morgen niet en nooit niet. Waarom zou je dan ook maar één seconde over zoiets nadenken.

'Ja maar', hoor ik je denken, 'er zijn toch dingen waar je je wel zorgen over zou kunnen maken, bijvoorbeeld de kans dat je ontslagen wordt omdat het niet zo goed gaat met het bedrijf?'.
Daar heb je een punt en daar ga ik nu op in.

Wat doe je vandaag?
We stelden eerder vast dat onze positie vandaag mede bepaald is door het verleden. Wat we gisteren goed deden kan ons vandaag profijt opleveren. Daar ligt de kern van de zaak. Je kan niet meer in het verleden handelen en je kan op dit moment ook niet in de toekomst handelen, dat gaat gewoon niet want je zit nu achter je scherm dit stukje te lezen.
Wat je vandaag doet kan bepalend zijn voor je toekomst. Het is dus erg belangrijk om je te focussen op wat je nu doet. Als je met iets planmatig bezig bent of je bent iets aan het voorbereiden, dan kijk je natuurlijk in de toekomst, maar dat doe je nu. Dat is logisch en goed.
Je kan nu niet handelen in de toekomst maar wat je nu doet kan bepalend zijn voor je toekomst, concentreer je dus op wat je nu doet.


1 comment:

  1. Mooi en leerzaam stukje weer. Heel belangryk: niet blyven hangen in dingen waar niets aan te doen valt! Ga verder met de dag van vandaag! Ook ik heb daar wel eens moeite mee! Zal het nu nog beter in de gaten houden.

    ReplyDelete