Translate

Tuesday, July 31, 2012

Liefde gaat boven alles

Inspirerende woorden.
Ik vind dit zo mooi bij liefde passen, Waarom?
Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen en ik had de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal.
Ik heb deze woorden niet zelf bedacht maar ze vormen een citaat uit de eerste brief van de apostel Paulus aan de gemeente in Korinthe uit het 13de hoofdstuk. Ze vormen een loflied op de liefde en maken deel uit van de wereldliteratuur. De kern van de boodschap is dat de liefde boven alles gaat.

Het plaatje hiernaast vond ik op deze link. Verder geen bijzonderheden te melden.

Wat zou je kiezen: liefde of haat?
Als je om je heen kijkt en ziet wat haat voor ellende in deze wereld aanricht dan lijkt de keuze toch niet moeilijk zou je denken. Haat is destructief en bouwt niets op. Liefde is het tegenovergestelde en de resultaten van liefde laten dat ook zien. Denk maar aan liefde voor de kunst, wat heeft ons dat allemaal gegeven? Liefde voor de architectuur? Liefde voor de muziek? Liefde voor elkaar? Liefde voor je man of vrouw? Je kan dit rijtje eindeloos uitbreiden. Ja, liefde is een superieure emotie en heeft een kracht die alles te boven gaat.

Hoe breng je dat nu in de praktijk?
Laten we het eenvoudig houden. Door een vriendelijke en welwillende houding. Zo simpel is het. Dat is een attitude die je best een half uur vol kunt houden maar daarna kan het moeilijk worden. Met enige oefening hou je steeds langer vol totdat het je basishouding is geworden en het gewoon vanzelf gaat. Het moet wel een oprechte houding van vriendelijke welwillendheid zijn anders wordt het door anderen onmiddellijk ervaren als een irritante vorm van zelfgenoegzaamheid. Oprechte belangstelling voor anderen, dat is de sleutel. Het is een eenvoudige manifestatie van het begrip liefde.

Wat schiet je er mee op?
Laten we eerst eens kijken wat je omgeving er mee opschiet. Een vriendelijk praatje met een eenzame oude buurman, een sympathieke groet voor die ene moslim die bij jou in de straat woont en door iedereen genegeerd wordt. Gewoon aardig blijven tegen de weiger-ambtenaar en hem niet als een paria uit de gemeenschap stoten. Deze houding maakt het leven voor de mensen om je heen een stuk dragelijker en vriendelijkheid betaalt zich in veelvouden terug.

4 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. http://www.liefdebovenalles.eu

  ReplyDelete
 3. http://www.docstoc.com/docs/138139482/Liefde-boven-alles

  ReplyDelete