Translate

Friday, July 20, 2012

Hoezo, korten op pensioenen?

Het tekort van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds is veroorzaakt door diefstal.
Regering nam geld uit kas ABP, nooit teruggegeven
In 1966 nam de Nederlandse regering 13,6 miljard Euro uit de pot van het ABP omdat men vond dat dit fonds meer dan genoeg geld had terwijl de Nederlandse staat dit geld goed kon gebruiken. Gisteren stond de directeur van het ABP met een bedroefd gezicht (in een prachtige werkkamer, design vergadertafel en kunst aan de muur, gestoken in een maatkostuum) uit te leggen dat er helaas op de pensioenen gekort moest worden. Dat is onvermijdelijk. Over de weggenomen miljarden geen woord.

Aan miljarden is nu blijkbaar geen gebrek.
Ondanks dat we te horen krijgen dat we in een crisis zitten en we de broekriem moeten aanhalen blijft deze regering miljarden in de bodemloze put van Europa storten. Wij hebben ons inmiddels voor ruim 44 miljard Euro verplicht aan het Europese Stabiliteitsfonds. Nu moeten we 8 miljard betalen om de Spaanse banken overeind te houden. De vraag is of dat lukt. Dit is natuurlijk niet het einde, er komt nog meer rotzooi boven water en we blijven onze portemonnee maar trekken. Een aardig detail: Spanje, Italie en Griekenland staan samen garant voor 253 miljard Euro. Hoe kunnen deze landen nu ergens voor garant staan? Het zijn juist deze landen die uit het moeras getrokken moeten worden. Kennelijk moeten ze zichzelf aan de haren omhoog trekken. De illusie van de Europese solidariteit wordt hier tot in het absurde doorgetrokken.

De Europese crisis is een substituut voor oorlog.
Menig land is oorlog gaan voeren om de aandacht van de binnenlandse problemen af te leiden. Dat lukt  in het begin altijd, het vijandsbeeld is zo opgeblazen dat iedereen juichend ten strijde trekt. Het lijkt wel of de Europese regeringen, beseffend dat nu niet mogelijk is om met de buurman oorlog te gaan voeren, nu een mooie vervanging voor het ouderwetse vijandsbeeld hebben gevonden. We moeten Europa overeind houden want anders vergaat de wereld. Met deze kreet moet de aandacht van onze eigen problemen worden afgeleid. Alleen lukt het nu niet om de bevolking te overtuigen. Geeft niet, dan maar doorgaan zonder de bevolking!

Terug naar onze eigen pensioenen.
De kans is zeer groot de de Euro als munt niet gaat redden. De miljarden die nu in de Europese put gegooid worden zullen we als verloren moeten afschrijven. Zou het niet verstandiger zijn geweest om de 13,6 miljard aan het ABP terug te geven  en de overige pensioenfondsen te steunen, zodat onze eigen economie blijft draaien?

No comments:

Post a Comment