Translate

Thursday, July 5, 2012

Tegenslagen, hoe gaan we daar mee om?

Tegenslagen, daar heb je toch geen algemeen recept voor?
Dat is ook zo, maar toch is het goed om dit onderwerp een keer te behandelen in de verwachting dat we er iets aan kunnen hebben wanneer een tegenslag zich voordoet. Laten we proberen een onderscheid te maken tussen zakelijke en persoonlijke tegenslagen. Dat is moeilijker dan het lijkt.

Wanneer je wordt ontslagen, is dat nu een persoonlijke of een zakelijke tegenslag? Hoewel het je diep kan treffen (ik spreek uit ervaring) is het verstandig om het niet in de persoonlijke sfeer te trekken. Ontslag is voor de werkgever uiteindelijk een zakelijke aangelegenheid en niet perse tegen een persoon gericht. Wanneer je wordt ontslagen probeer het dan zo snel mogelijk in zakelijke termen te gaan zien en ga ook zakelijk aan de slag. Ga niet zitten treuren maar probeer onmiddellijk weer werk te vinden of ga iets anders doen.

Er is nog een onderverdeling te maken. Tegenslagen waar je nog iets aan kunt doen en die tegenslagen waarbij je je moet neerleggen. Wanneer een geliefde overlijdt dan is dat iets verschrikkelijks en zo ontzettend definitief. Er iets niets meer aan te doen en we blijven zitten met een verdriet dat nooit meer over lijkt te gaan. Het is echt heel erg. Toen mijn vader in 1974 op 59-jarige leeftijd overleed, was dat een verschrikkelijke slag voor me. In het eerste jaar na zijn overlijden hoorde ik nog dagelijks zijn stem in mijn oren. Als ik iemand zag lopen die op hem leek dan sloeg mijn hart over. Nu, in 2012 is dat intense verdriet over mijn vader al lang geleden veranderd in een mooie en dierbare herinnering aan de vriendelijke vader die hij was. Het is een oud gezegde maar toch is het waar: Tijd heelt alle wonden.

Andere tegenslagen waaraan je niets meer kunt doen moet je  proberen te accepteren en zo snel mogelijk zien te vergeten. Laat je leven er niet door vergallen, kijk voortuit.

Tegenslagen waaraan je nog wel iets kunt doen blijken nog al eens een positief gevolg te hebben. Dergelijke tegenslagen zijn vaak de inleiding tot een verandering ten goede. Een scheiding zou je kunnen zien als een tegenslag maar kan uiteindelijk leiden tot een veel betere relatie met iemand anders. Ziekte is een tegenslag maar kan de gelegenheid geven tot bezinning die na genezing tot een betere levensstijl leidt. Ontslag kan leiden tot een betere baan of zelfs tot een eigen onderneming.

Neem, als daar gelegenheid voor is, de tijd om goed na te denken, laat je niet meteen door de gebeurtenissen meesleuren. Probeer als het enigszins kan de regie weer in eigen handen te krijgen.


No comments:

Post a Comment