Translate

Tuesday, July 3, 2012

Verruim je blik, verrijk je leven

Schermen verruimt de blik van kinderen.
In een scholengemeenschap in Rotterdam-Zuid trad een nieuwe directeur aan. Het was een 'zwarte' school in een achterstandswijk, Die school presteerde slecht. De nieuwe directeur ging voortvarend aan de slag. Hij ontsloeg een flink aantal docenten die niet aan zijn eisen voldeden. Liet een hek om de school heen plaatsen om drugsdealers te weren en om de kinderen de hele dag in een beschermde omgeving te houden. Hij voerde een behoorlijke discipline in maar bood de kinderen ook iets anders. Hij zorgde er voor dat ze kennis konden maken met 'elite' sporten als schermen, sportduiken en golf. Zijn doel was om de kinderen de ogen te openen voor een wereld die buiten hun normale leefwereld lag en daarmee hun blik te verruimen.
De school veranderde van een achterstand school tot een die ver boven het gemiddelde presteert. Opvallend was dat leerlingen, die ik hoorde spreken, zich in voortreffelijk Nederlands uitdrukten en op een behoorlijk intellectueel niveau.

Je blik verruimen.
In het scala van maatregelen die de directeur nam vind ik het aspect van de blik verruimen een heel belangrijke. Door kennis te maken met dingen die buiten je normale levenssfeer liggen worden je fantasie en je ambitie geprikkeld. Het brengt je op andere ideeën.
Door je blik te verruimen vergroot je je algemene ontwikkeling. Mensen met een grote algemene ontwikkeling voegen iets aan hun omgeving toe.

Je kan dat op allerlei manieren doen.
Het verruimen van je blik ligt onder ieders bereik. Een hele mooie is het plannen van een reis naar een bijzondere plaats, niet om daar aan het strand te gaan liggen maar om iets aan je algemene ontwikkeling te doen. Die reis moet je natuurlijk ook daadwerkelijk gaan maken. De voorbereiding en de reis zelf zullen je blik enorm verruimen.
Je kunt ook boeken gaan lezen als je dat nog niet deed. Ben je nog nooit naar een toneelvoorstelling geweest? Doe dat eens.
Ik ben nu 67 jaar en ik ben aan het begin van dit jaar begonnen met het nemen van zangles om liederen van Schubert te kunnen zingen. Mijn leven is hierdoor verrijkt doordat mijn kennis over muziek en Duits groter wordt en ook mijn ambitie om behoorlijk te kunnen zingen wordt gestimuleerd.

Verruim je blik, begin met iets dat buiten je dagelijkse levenssfeer ligt.

1 comment:

 1. John,

  mooi stuk, ik zou bijna zeggen tredden wij uit onze comfort zone om dit mee te maken en dat is niet voor iedereen toegangkelijk en/of gemakelijk.
  Het verruimen van je know-how ligt onder ieders bereik, maar terug in je iegen schulp is wel zo gemakelijk en veilig....

  Wat betreft jou voorbeeld van een scholengemeenschap in Rotterdam-Zuid, dat is natuurlijk wel ooh zo handig als de ouders ondersteund....de kinderen kunnen niks aan doen als beiden ouders werken en geen tijd hebben voor de opvoeding maar wel de duur cadeau geven als troost.

  Groetjes en succes,
  Sacha

  ReplyDelete