Translate

Wednesday, July 4, 2012

Verbeeldingskracht, een mooi woord

Waarom mooi?
Ik vind het zo mooi omdat hier twee begrippen aan elkaar gekoppeld worden die samen een geweldige energie kunnen losmaken. Verbeelding is het vermogen om iets in je gedachten voor te stellen. Voeg je daar het woordje kracht aan toe dan wordt het behoorlijk meer, want het houdt in dat het eerste beeld dat je in je hoofd had, wordt uitgebouwd tot een krachtig idee, dat vaak werkelijkheid wordt.
Verbeeldingskracht heeft iedereen, jij dus ook.

Alle door mensen gemaakte dingen komen voort uit verbeeldingskracht.
Walvisvaart
Dit is een waarheid als een koe, ik zeg niets nieuws maar toch is het juist nu, in deze crisistijd, belangrijk om te beseffen dat de menselijke verbeeldingskracht voor heel veel oplossingen gezorgd heeft. Een voorbeeld, in de eeuwen die voor ons liggen was walvistraan een belangrijk product. Het werd voor veel dingen gebruikt, onder andere voor verlichting en smeermiddel. In de tweede helft van de 19de eeuw raakt de voorraad walvistraan langzamerhand op. Toen kwam iemand op de gedachte om de walvisolie te vervangen door aardolie. Wat een geweldige gevolgen heeft dat gehad. Nu raakt de aardolie op maar ik ben er van overtuigd dat een oplossing voor dat probleem zal worden gevonden. Niet alleen aardolie raakt op den duur op maar ook andere grondstoffen.
Twee mannen, William McDonough en Michael Braungart, zagen dat de Natuur een grote vervuiler is, denk maar aan al die boombladeren die je elke herfst staat op te vegen. Toch vormt die 'rommel' voor de natuur geen enkel probleem, alles wordt hergebruikt. Dat bracht die mannen op de gedachte dat wij dat ook zouden moeten kunnen, dingen produceren die weer worden hergebruikt, Dat idee werkten ze uit in het boek Cradle to Cradle. Dit boek is een inspiratie voor vele ontwikkelingen op het gebied van hergebruik. Eigenlijk is Nederland een zeer geschikt land om op het gebied van hergebruik een nieuwe technologie en industrie te ontwikkelen. We produceren zelf niet veel en consumeren maar.

Jij hebt ook verbeeldingskracht.
Het vermogen van mensen om nieuwe oplossingen te bedenken heb jij ook. Misschien gebruik je dat vermogen niet omdat je denkt dat het alleen voor exceptionele vindingen dient, dat laatste is een misvatting. Je kunt je verbeeldingskracht overal gebruiken, thuis, in je werk, in je hobbies. Je kunt er problemen mee oplossen of dingen beter laten werken. Andere mensen hebben dat vermogen ook, dus als jij er alleen niet uitkomt dan zijn er vast wel mensen in je omgeving met wie je kunt praten, twee weten meer dan één.
Je hebt verbeeldingskracht, maak er gebruik van.

1 comment:

  1. Crazyly inzichtelijke bericht. Was het maar zo makkelijk om een ​​aantal van de oplossingen te implementeren coals het was ohm tee lessen en mien hoofed kinked op elk van us punted http://goo.gl/y6he5

    ReplyDelete