Translate

Tuesday, July 24, 2012

Bepaal je eigen koers, juist nu!

Verwarring rondom.
Rustende boeren onder een eik, B.C. Koekkoek
Gisteren hoorden we dat het iets beter ging met de economie, vanmorgen werd gesproken over verlaging van de credit rating van Duitsland, Luxemburg en Nederland. Het ene moment lijken we de Spaanse banken net op tijd van de ondergang gered te hebben, even later staan ze weer op instorten. Griekenland gaat alles netjes terug betalen, zo verzekerde minister Jan Kees de Jager ons enige tijd geleden, nu trekt het IMF zijn handen af van dat land en is een faillissement onafwendbaar. Het lijkt wel of niemand het weet. Ga er maar van uit dat inderdaad niemand het weet of de waarheid niet durft te zeggen. Wat betekent dat nu voor jou? Verrassend genoeg, iets positiefs: je hoeft je er gewoon niets van aan te trekken. Die voorspellingen en verzekeringen zijn volkomen irrelevant. Ze kunnen waar zijn of juist helemaal niet, je hebt er niets aan. Laat je niet in de put praten.

Creëer je eigen duidelijkheid, bepaal je eigen koers.
Een van de mooiste voorbeelden van iemand die zijn eigen koers bepaalde is Warren Buffett, zonder twijfel de meest succesvolle belegger ter wereld. Hij gaat bij het beleggen af op zijn eigen oordeel en trekt zich weinig aan van de algemene trend. Ten tijde van de internet bubble hield hij zich verre van high-tech bedrijven en nu weten we hoe wijs of dat was, hij werd toen door iedereen als een soort dinosaurus gezien die het niet lang meer zou maken.

Moet je dan niet naar anderen luisteren?
Jazeker wel. Ik raadpleeg zelf vaak een paar vertrouwde raadgevers die mij goed gezind zijn. De gesprekken met hen zijn een verademing. Ik overdenk goed wat ze zeggen en maak dan mijn keuze en die hoeft niet altijd samen te vallen met hun raad. Ze hebben me uitstekend geholpen in het bepalen van mijn koers.

Wat je zeker niet moet doen is klakkeloos iets doen omdat iedereen het doet. Voordat de internet bubble uit elkaar spatte, was het bedrijf waarbij ik werkte druk bezig met het opkopen van andere bedrijven. Eet ze op voordat je zelf wordt opgegeten was het devies. Het gevolg was voorspelbaar, dit eens zo mooie bedrijf werd zelf opgeslokt en bestaat niet meer.

Moraal van dit verhaal.
Laat je niet gek maken door wat er om ons heen gebeurt. Je hebt daar geen invloed op en het heeft dus geen enkele zin om je daar druk over te maken. Luister naar goede raadgevers als je die hebt maar bepaal doordacht je eigen koers. Succes!

No comments:

Post a Comment