Translate

Monday, July 2, 2012

Zelfvertrouwen

Geen zelfvertrouwen.
Het gebrek aan zelfvertrouwen is geen zeldzaam verschijnsel. Het is een onzichtbaar verschijnsel, bovendien proberen mensen die er last van hebben het te verbergen door het te overschreeuwen of zich niet in situaties te begeven waar hun onzekerheid hen in moeilijkheden zou kunnen brengen.
In de werksfeer zie je beide tactieken noch wel eens, zich luidkeels tegen een verandering verzetten of bepaalde taken te ontlopen en die door iemand anders te laten opknappen.

Verder zelfvertrouwen genoeg.
Hebben mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen dan helemaal geen zelfvertrouwen? Nee, dat is niet zo. Ze stappen rustig op de fiets in de volle zekerheid dat ze op de plek zullen aankomen waar ze naar toe willen. Soms zijn ze buiten hun werk zelfverzekerde autoriteiten in hun hobby, weten alles van vissen of hondenfokken en voor raad en daad kun je bij ze terecht, zelfvertrouwen genoeg zou je denken.

Wat is dat eigenlijk, zelfvertrouwen?
Mijn idee van zelfvertrouwen is de zekerheid of het vertrouwen dat wat je onderneemt of gaat doen, ook werkelijk tot een goed einde gaat komen. Mensen met zelfvertrouwen zijn zich daar waarschijnlijk helemaal niet van bewust op het moment dat ze iets gaan doen. Ze doen het gewoon en gaan kalm hun gang. Wanneer iemand rustig op de fiets stapt is hij of zij zich ook niet bewust van het zelfvertrouwen op dat punt. Maar ze zijn toch ooit een keer met  fietsen begonnen en in dat prille begin zijn de meeste mensen onzeker. Maar door het te doen krijgt men het zelfvertrouwen om te fietsen.

Ja, en nu?
Wanneer je meer zelfvertrouwen zou willen hebben, denk dan aan het voorbeeld van leren fietsen. Men begint met wankele pogingen maar uiteindelijk leert men het toch. Een prachtig voorbeeld is dat van allochtone vrouwen die normaliter de deur niet uitkwamen en leerden fietsen, hun leven werd daardoor verrijkt. De meeste mensen die leren fietsen gaan er gewoon van uit dat het ze gaat lukken, iedereen kan het toch?

Hier ligt de sleutel. Wanneer je op een bepaald terrein onzeker bent, ga het dan toch proberen met de verwachting dat het je gaat lukken. Je kan daar vandaag mee beginnen. Denk aan wat je gaat doen en neem je voor dat het gaat lukken. Verwacht dat het gaat lukken, misschien niet de eerste keer maar dan toch zeker een volgende keer. Geef niet op. Je zult zien dat die taak waarvoor je eerst onzeker was, je met zelfvertrouwen gaat uitvoeren.

No comments:

Post a Comment