Translate

Wednesday, August 1, 2012

Moet Griekenland alles terugbetalen?

Griekenland zit in de puree, komt het er ooit uit?
Het Parthenon, symbool van verloren illusies?
Toen Griekenland deel ging uit maken van het Europese monetaire systeem, stond het er financieel slecht voor. Met een wisseltruc bedacht door Goldman Sachs werden de boeken van de Griekse staat mooi opgepoetst. Het behoeft geen uitleg dat Goldman Sachs daar winst mee maakte en de Grieken in feite nog erger in de puree kwamen, op papier leek het in orde en dus werd Griekenland tot de euro toegelaten. De Griekse regering heeft de zaak jarenlang onder het tapijt weten te houden door valse cijfers over hun staatshuishouding te publiceren. Onze regeringsleiders doen net alsof ze er nooit iets van geweten hebben. Als ik me goed herinner waarschuwde Frits Bolkestein nog tegen deelname van Griekenland en Italie.

Europa, wij dus, heeft het alleen maar erger gemaakt.
Europa gaf geld aan Griekenland om het land draaiende te houden en de rente op de bestaande schulden te kunnen betalen. Vanaf het begin van dit drama waren er al onheilsprofeten die riepen dat dit niet goed kon gaan en dat het weggegooid geld is. Minister De Jager repeteerde de mantra eindeloos dat we het geld vermeerderd met rente terug zouden krijgen.

Wat zouden de Grieken moeten doen?
De Grieken zouden ons een dienst bewijzen door te stoppen met terugbetalen en alle schuldpapieren in de prullenmand te gooien en te verklaren dat er wat hen aangaat geen schuld meer bestaat. Dat zou de eerste serieuze spaak zijn in het wiel van deze waanzinnige geldmachinerie die alle landen, ook ons, met torenhoge schulden opzadelt. Landen als Italie en Spanje staan voor meer dan 200 miljard euro garant voor het Europese steunfonds. Als ze er op aangesproken worden, dan moeten ze het geld zelf ook weer gaan lenen, tegen torenhoge rente. Snapt u deze waanzin nog?

Hoewel het op het eerste gezicht een ramp zou lijken wanneer Griekenland uit de euro stapt en zelf de schulden voor nul en generlei waarde verklaart, zou het wel eens het begin van de weg omhoog kunnen zijn. Het euro kaartenhuis stort dan ineen, dat is de prijs die voor de dwaling van de euro betaald moet worden. Herstel begint altijd met de waarheid onder ogen te zien.

No comments:

Post a Comment