Translate

Tuesday, August 7, 2012

Doe wat je graag wilt doen.

Ben je gelukkig met wat je nu doet?
De brouwers hebben er zin in
Als je daar volmondig ja op kunt zeggen dan ben je een gelukkig mens. Eigenlijk is dit stukje dan niet voor jou bedoeld. Het kan ook zijn dat je de baan die je nu hebt een beetje plichtmatig uitvoert. Je bent er in gerold omdat je nu eenmaal een baan moet hebben. Je bent blij als de werkdag weer om is en je ziet reikhalzend uit naar het weekeinde en naar de vakantie. Kortom, het werk maakt je niet gelukkig. Dat is geen gezonde toestand. Niet alleen neemt het werk een groot deel van je dagelijks leven in beslag, maar een eventuele negatieve invloed van je werk strekt zich ook uit over je persoonlijke leven.

Je werk bevalt je niet, wat te doen?
Voordat je naar ander werk gaat zoeken is het verstandig om eerst maar eens uit te zoeken waarom het werk je niet bevalt. Kijk dan eerst naar je zelf en wees eerlijk. Doe je je werk goed? Of maak je er een potje van? Als dat het geval is dan is dat een probleem dat je je leven lang met je mee blijft slepen wanneer je er niets aan doet. Een andere baan helpt niet. Laten we een voorbeeld nemen. Je werkt achter de kassa van een supermarkt. Het is werk beneden je niveau en je verveelt je kapot. Die klanten zijn ook al van die vervelende zeurpieten. Logisch dat je dan chagrijnig bent, wie zou dat niet zijn? Ligt het aan het werk of ligt het misschien toch bij jezelf? Ik denk het laatste. Wat voor baan je ook hebt, je kan er altijd iets van maken. Denk maar aan de aardige kassiere die voor iedereen een vriendelijk woord heeft. Het werk kan eentonig zijn maar zij brengt er aardigheid in. Ze doet dat zelf en ik wed dat ze niet door het werk belast wordt. Wanneer die kassiere een betere baan zoekt en ze krijgt er een dan is de kans heel groot dat ze het daar ook naar haar zin zal hebben. Haar attitude is goed.

Oké, je attitude is goed en hoe nu verder?
Als je een positieve instelling hebt dan is er al heel wat gewonnen. Je hebt nog steeds een saaie baan en je wilt iets beters. Hoe pak je dat aan? De eerste stap is om je huidige baan tot in de perfectie te beheersen. Kijk naar alle aspecten van je werk en denk na hoe je die nog beter zou kunnen doen.
Het zou me niets verbazen wanneer je dit een vreemd advies vindt. Het is ook een beetje tegendraads, maar met een reden. Wanneer je je huidige werk perfect doet en meer doet dan dat er van je verwacht wordt, dan valt dat op, dat kan ik je garanderen. De kans is heel groot dat een nieuwe en betere baan zich als het ware zelf aandient. Geloof me, dat gebeurt! Bovendien is het streven naar perfectie in je huidige baan een uitstekende voorbereiding voor je volgende baan. Je hebt je positieve attitude vertaald naar excellent werken. Je zult dan zeker slagen.

No comments:

Post a Comment