Translate

Friday, August 31, 2012

Beperkende zelfkennis

Vermeende zelfkennis.
De meesten van ons zijn opgegroeid met een toenemend besef van onze beperkingen. Je hebt als kind leren fietsen maar een carriere als wielrenner zat er niet in. Je rondde je MBO studie af maar dat was het dan. Je deed een academische studie maar een doctorsgraad was een stap of wat te ver. Je werd adjunct-directeur maar een ondernemer werd je niet. Zullen we verder gaan met dit deprimerende lijstje of is het zo wel genoeg? De kern van deze inleiding is dat we zijn opgevoed door iets te leren. Wat we dan leerden werd dan met een rapport of een diploma bekrachtigd en klaar zijn we. Het heeft het voordeel dat we over een aantoonbare kennis beschikken maar de schaduwzijde er van is dat impliciet wordt aangenomen dat dit wel de grens van onze kennis is. Kijk de personeelsadvertenties er maar op na, zonder een bepaalde en aantoonbare opleiding hoef je niet te solliciteren.
Deze kwalificatie van onze kennis is geen zelfkennis maar vermeende zelfkennis en die nog beperkend is ook.

Wat is hier dan mis mee?
Deze manier van denken kan je beperken in je ontplooiing. Je weet wat je wel kan en wat je niet kan en aan dat laatste begin je natuurlijk niet. Zie je de beperking die je jezelf impliciet oplegt? In mijn omgeving zie ik heel veel mensen, misschien wel het overgrote deel, in gebaande paden lopen. Ze komen daar bijna niet uit en in feite blijft hun ontplooiing beperkt.

Hoe staat het met jou?
Vraag je zelf eens af hoe het met jou gesteld is. Loop jij braaf op het gebaande pad of heb je de neiging om daar buiten te treden? Doe je dat dan niet omdat je denkt of meent te weten dat je daar de capaciteiten niet voor hebt? Wanneer je iets anders wil ondernemen laat je dan niet weerhouden door de gedachte dat je de capaciteiten mist. Het gaat er om dat je iets graag wilt.

Wanneer je iets graag wilt dan is de kans zeer groot dat je het ook zal kunnen.
Stel je wilt een professionele hondenfokker worden. Wanneer zo'n gedachte serieus bij je heeft plaats gevat dan kan het haast niet anders dan dat je erg veel van honden houdt. Honden zijn een passie voor je en je kunt de gedachte niet loslaten om een professionele hondenfokker te willen worden. Eventueel ontbrekende kennis is geen obstakel voor je want die kan je leren. Alle oplossingen voor obstakels die je onderweg tegenkomt, liggen binnen je bereik, je lost ze op de een of andere manier op. Je wordt uiteindelijk hondenfokker.

Als je iets heel graag wil doen dan is de kans heel groot dat het je gaat lukken.
Laat je dus niet weerhouden door vermeende en beperkende zelfkennis.

1 comment:

  1. This blog is really helpful to deliver updated educational affairs over internet which is really appraisable. I found one successful example of this truth through this blog. I am going to use such information now.opleiding ondernemer

    ReplyDelete