Translate

Thursday, August 16, 2012

Wanneer ben je verslagen?

Je bent pas verslagen wanneer je toegeeft dat je verslagen bent.
De Pruisische strateeg Carl Phillip Gottlieb von Clausewitz
De 19de eeuwse strateeg Von Clausewitz stelde dat de vijand pas verslagen is als hij zelf denkt dat hij verslagen is. Zolang de vijand daar niet van overtuigd is blijft hij vechten. Wanneer ben je zelf verslagen? Je onderneemt iets en het lukt niet meteen. Als je het bij de eerste pogingen opgeeft dan ben je verslagen. Ga je door totdat je de problemen overwonnen hebt dan heb je gewonnen.

Wat valt hieruit te leren?
Bij voetbalwedstrijden en andere sporten is het volkomen duidelijk wie er gewonnen heeft en wie verloren. Het scorebord laat daar geen enkele twijfel over bestaan. In het werkelijke leven is dat iets anders. Dan is winnen of verliezen vaak een kwestie van perceptie. Twee mensen kunnen onafhankelijk van elkaar iets ondernemen. Wat ze doen is ongeveer gelijk en ze ondervinden dezelfde problemen. De ene persoon ziet enorm tegen de problemen op en gaat bij de pakken neerzitten, maar de ander ziet de problemen als oplosbaar en zet door en brengt de onderneming tot een goed einde. Wat we hieruit kunnen leren is dat problemen niet altijd een absolute zwaarte hebben. Het hangt vaak af van degene die ze bekijkt of ze zwaar zijn of niet.

Je loopt tegen grote problemen aan, wat dan?
Het is belangrijk om te beseffen dat de problemen zo groot zijn als jij denkt dat ze zijn. Dat jij ze als onoplosbaar ziet wil nog niet zeggen dat ze onoplosbaar zijn. Geef het dan ook niet meteen op. Praat eens met iemand anders, die kan je helpen om het in een ander licht te zien.
Kan je dan nooit iets opgeven? Jawel, het zal heus wel eens voorkomen dat er werkelijk niets anders op zit dan te erkennen dat het niet lukt. Maar doe dat nooit voordat je de zaak aan alle kanten bekeken hebt en raad en hulp van anderen gevraagd hebt. In de meeste gevallen loont het om door te zetten.
Geef nooit iets op in een bui van moedeloosheid, je ziet het dan niet meer helder.
Ga door totdat je wint!

1 comment:

  1. Klopt helemaal. Niet zomaar opgeven. Als je bepaalde kennis of een zekere vaardigheid mist, kan je nog een hoop bijleren. En soms lijkt het hopeloos, maar dan moet je gewoon je aanpak wijzigen.

    ReplyDelete