Translate

Friday, August 3, 2012

Het verschil tussen goud en brons

Gewonnen en/of verloren.
Is ze niet mooi?
Gisteren zagen we de magistrale overwinning van Ranomi Kromowidjojo bij het zwemmen waarbij ze een gouden plak won, Een andere Nederlandse topsporter, de judoka Henk Grol, eindigde als derde en won een bronzen medaille. Het verschil in reactie was opvallend. Ranomi was voluit blij, met de nuchtere opmerking dat haar tijd iets beter had gekund. De reactie van Henk was verdeeld, bijna overwegend verdrietig omdat hij geen goud had gehaald en gelukkig toch nog een klein beetje blijdschap omdat hij uiteindelijk nog derde was geworden.

Beiden hebben grote moeilijkheden overwonnen.
In hun tijd van voorbereiding tot de spelen hebben beide atleten met grote tegenslagen te maken gehad. Toch bleven zij doorzetten en ziedaar het resultaat. Beide hebben bewezen dat zij in staat zijn om moeilijkheden te overwinnen. Toch was een groot verschil te zien. Ranomi lijkt er ontspannen mee om te gaan en is in staat om zichzelf in een wat bredere context te zien. Mooi was haar gebaar waarin ze de gouden plak als het ware aan het Nederlandse volk opdroeg en de manier waarop ze zichtbaar voluit het Wilhelmus meezong.

Henk heeft het er moeilijk mee.
Ook Henk is een sportman met een enorme drive. Zijn grootste strijd voert hij eigenlijk niet met zijn tegenstanders maar met zichzelf. Hij is enorm gericht op het behalen van de overwinning, dat is zijn kracht maar tevens zijn zwakte. Verliezen lijkt voor hem tot de onmogelijkheden te behoren. Hij geeft ook zelf toe dat hij niet tegen zijn verlies kan. Nadat hij gisteren een van zijn partijen verloren had wilde hij het ook opgeven en naar huis gaan. Gelukkig heeft zijn coach hem dat uit zijn hoofd weten te praten. Bij Henk lijkt het om alles of niets te gaan, hij maakt daardoor de indruk alsof hij op de rand van een psychische ineenstorting balanceert. Ik hoop dat zijn coach er in slaagt om hem wat meer ontspannen te laten leven zonder dat hij zijn drive verliest.

Moraal van dit verhaal.
Ga ontspannen met je doelen in het leven om. Streef naar goud maar wees gelukkig met brons. Ook dan behoor je tot de top.

No comments:

Post a Comment