Translate

Thursday, August 30, 2012

Wantrouwen is angst

Ben je wantrouwig?
Ben je bang om bedrogen te worden? Heb je nare ervaringen gehad? Ben je daardoor wantrouwig geworden? Ben je huiverig om mensen te vertrouwen? Als je steeds ja op deze vragen zegt is het helemaal niet vreemd dat je mensen niet snel vertrouwt. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen.
Iets anders is of het prettig en nuttig is om wantrouwend te zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het helemaal niet leuk en profijtelijk is om mensen te wantrouwen. Maar kun je er wat aan doen?

Wantrouwen is angst.
Angst om bedrogen te worden voedt het wantrouwen. Andersom is het ook zo, wantrouwen voedt de angst om bedrogen te worden. Wantrouwen en angst vormen samen een vicieuze cirkel. Wantrouwen en angst om bedrogen te worden kunnen leiden tot paranoide gedrag en gevoelens. Deze cirkel van negativiteit maakt iemand zeker niet gelukkig. Als je er last van hebt zou je er van af moeten willen komen.

Hoe kom je er van af?
Alle verandering begint met gedachten. Van één ding moet je jezelf zien te overtuigen: je hebt de vrijheid om je eigen reactie op gebeurtenissen te bepalen. Van dit feit moet je jezelf doordringen, het moet in je DNA gaan zitten. Als iemand je iets vertelt hou dan voor ogen dat je vrij bent om je eigen reactie daarop te bepalen. Als iemand aandringt op een antwoord zeg dan dat je daar later op terug komt. Je creëert dan de mogelijkheid om er over na te denken en er misschien over te praten met iemand die je goed kent en vertrouwt. Probeer er rustig en zonder angst over na te denken. En houdt steeds voor ogen dat jij bepaalt wat je gaat doen en niet iemand anders, je hebt toch de vrijheid om zelf je eigen reactie te bepalen, laat je die vrijheid niet ontnemen. Hou vast aan deze gedachte.

Op deze manier handel je vanuit je eigen innerlijke vrijheid en niet vanuit angst en wantrouwen. Als je dat doet dan kan je mensen op een feitelijke manier beoordelen. Benader mensen positief, begin niet met wantrouwen. Wees altijd bewust van je innerlijke vrijheid, vertrouw op je nuchtere oordeel.

Je hebt de vrijheid om je eigen reactie te bepalen, vergeet dat nooit!


No comments:

Post a Comment