Translate

Wednesday, August 8, 2012

Dure auto. waardeloos slot

Een verbazingwekkend bericht.
Deze heeft geen electronisch slot (vermoed ik)
Gisteren zag ik het bericht dat de digitale sloten waarmee auto's tegenwoordig zijn uitgerust, zijn te kraken. Een paar slimme studenten demonstreerden hoe gemakkelijk of dat ging. De truc die ze bedacht hadden was natuurlijk niet gemakkelijk maar ze bewezen dat het kon. Als zij het kunnen dan kunnen misdadigers het ook heel snel. We hoeven daar echt niet lang op te wachten.

Wat is nu het verbazingwekkende?
Het werkelijk verbijsterende aan dit bericht was de mededeling dat het sinds de jaren 90 al bekend was dat de gebruikte software tekort schiet. Dat was aan de Nederlandse fabrikant bekend en ook de autofabrikanten wisten het. Toch ging men door met het gebruiken van een verouderde en ondeugdelijke chip, terwijl een goede en moderne chip voorhanden was. Die is natuurlijk een beetje duurder, in de orde van grootte van enkele euro's. Wat een onbegrijpelijke kortzichtigheid om een dure auto uit te rusten met een waardeloos slot.

De econoom speelde hen parten.
Er is natuurlijk wel een reden voor het gebruik van een goedkopere chip. Stel dat een grote autofabriek een miljoen auto's produceert die allemaal een electronisch slot hebben, Dan is een prijs verschil van 3 euro al een winst van 3 miljoen euro. Deze wijze van redeneren (die je ontzettend veel tegenkomt) is uitermate kortzichtig zoals nu blijkt.

De reactie van de fabrikant.
De woordvoerder van de Nederlandse fabrikant van de chip gaf  toe dat de ondeugdelijkheid van de chip hen reeds lang bekend was. Hij bevestigde dat er een betere chip voorhanden is. Dat de autofabrikanten aan de ondeugdelijke chip de voorkeur gaven was hun eigen verantwoordelijkheid, aldus de woordvoerder, die daarmee alle aansprakelijkheid afwees.
Dat is natuurlijk onzin, als je weet dat een product ondeugdelijk is en je hebt een goede vervanger dan neem je het ondeugdelijke product uit de handel. Maar hun eigen econoom zal wel uitgerekend hebben dat het veel winstgevender was om een tijdje met de oude rotzooi door te gaan. Weer diezelfde domme kortzichtigheid van overigens hoogopgeleide mensen.

Moraal van het verhaal.
Laat je niet door winstpotentieel verblinden. Kijk altijd naar de kwaliteit en geef die voorrang, ook in je eigen persoonlijke leven.

No comments:

Post a Comment