Translate

Tuesday, August 28, 2012

Hoe zie je het?

Wat zie je en wat is de werkelijkheid?
Wat je ziet hangt af van hoe je het bekijkt
Iemand hield me een zwart schoolbord voor en zei dat het bord wit was. Ik lachte hem uit en zei dat hij vast kleurenblind was. Hij draaide het bord om en zie daar, de achterkant was wit. Het is een klassiek voorbeeld en de algemene mening is dat we allebei gelijk hadden. Toch is dat niet waar: het bord was niet geheel zwart en ook niet geheel wit. De ene kant is wit en de andere zwart. Dat is de feitelijke toestand van het bord. We hadden dus beiden ongelijk.

Bedenk goed wat je ziet.
Als je iets ziet gebeuren dan is het belangrijk het volgende te beseffen:

  • jouw versie kan overeenkomen met het gebeurde
  • jouw versie kan verschillen van het gebeurde
  • dat geldt ook voor de versies van anderen
  • de gebeurtenis heeft maar op één manier plaatsgevonden, namelijk op de manier waarop het werkelijk gebeurde. Er bestaat dus een absolute versie, die wellicht niemand kent.
Ja okay, maar wat betekent dit filosofische gezeur nu eigenlijk voor mij?
Stel je zit een beetje in de puree. Je ziet er geen gat meer in. Je ziet het niet meer zitten. Je praat erover met een goede vriend. Die ziet het heel anders, er zijn wel problemen maar hij ziet een duidelijke uitweg. Hij legt het je uit en laat je zien wat de oplossing is. Nu zie jij het ook en je slaakt een zucht van opluchting. Had ik dat nu maar eerder gezien!

Veel dingen (niet alles) zijn een zaak van perceptie, hoe zie je het? Hoe ziet een ander het? Als je dus in de problemen zit dan moet je proberen het ook eens van een andere kant te bekijken. Hoe meer gezichtspunten je kiest, hoe groter de kans dat je een oplossing ziet.

Perceptie speelt een rol bij bijna alle menselijke relaties. Het is goed dit bij meningsverschillen te beseffen.

Moraal van dit verhaal.
Geef bij problemen niet te snel op. Niet eerder voordat je alle denkbare gezichtspunten goed bekeken hebt. Dan is er een goede kans dat je niet hoeft op te geven omdat zich een oplossing heeft aangediend.

Probeer bij meningsverschillen ook het standpunt van de ander te zien en te begrijpen.

No comments:

Post a Comment