Translate

Friday, August 17, 2012

Emile Roemer, pro en contra

Emile doet een stevige uitspraak.
Emile Roemer
Roemer verklaarde dat hij zich (als premier) niet perse aan de 3% afspraak zou houden en dat hij een eventuele boete niet zou betalen. Hij deed dat in krasse bewoordingen (over my dead body) maar dezelfde dag nuanceerde hij dat weer en trad terug in de politieke correctheid.

Pro Roemer.
Roemer werd meteen verguisd als een onverantwoordelijke anti-Europa fanaat en riep men ach en wee over de kwalijke gevolgen van zijn uitspraken. Toch is het helemaal niet onverstandig wat hij voorstelt. Hij wil de economie stimuleren en de bezuinigingen over een langere periode uitsmeren. Volgens Roemer (en hij staat daarin niet alleen) is het juist contraproductief om nu zo streng te bezuinigen en draaien we het fragiele herstel meteen weer de nek om. Hij is niet tegen bezuinigingen maar wil er wat langer over doen.

Dat hij zich zo krachtig uitdrukte is alleen maar te prijzen. De kiezer is het politiek correcte geleuter van de gevestigde orde beu, omdat daar niets uit voort komt. Door heel duidelijk te stellen wat hij wil brengt Roemer weer dynamiek in het debat en zet hij het Europa vraagstuk weer helder op de agenda. De hersenloze Europa karavaan die maar door blijft draven, moet een keer tot staan worden gebracht. De uitspraken van Roemer kunnen daarbij helpen. Hij bewijst Europa (inclusief de Unie) juist een dienst.

Contra Roemer.
Roemer maakte een kapitale fout door zijn radicaal verwoordde standpunt weer te nuanceren. Hij keek iets te ver in de toekomst en kreeg toen koude voeten. Bang om later als premier door de rest van Europa gedwongen te worden om zijn radicale standpunt weer in te slikken, haastte hij zich nu om zijn uitspraken te nuanceren en daarbij de angel er uit te halen.
Wat is hier nu fout aan? Wel, het staat nog helemaal niet vast dat hij ooit premier wordt en de kans dat hij later zijn woorden weer moet inslikken is niet zo groot. Als hij wel premier wordt dan staat het helemaal niet vast dat Europa hem kan dwingen om de boete te betalen. Als het puntje bij het paaltje komt dan zou hij zijn poot stijf moeten houden. Laten we maar eens zien wie de sterkste zenuwen heeft. Nu heeft hij bij voorbaat de strijd al verloren. Dom Emile, dom!

Conclusie.
Het lijkt erop dat Roemer niet in staat zal zijn om zijn rug tegenover Europa recht te houden. Als hij in dit vroege stadium zijn Euro-kritiek al gaat matigen dan valt te vrezen dat er van zijn ferme uitspraken niets terecht komt. Wil men Europa beteugelen dan is Roemer niet de sterke man.

No comments:

Post a Comment