Translate

Friday, August 10, 2012

Wees moedig

Angst belemmert je vooruitgang en ontwikkeling.
James Cook, ontdekkingsreiziger
een inspirerend voorbeeld
voor nieuwsgierige en ondernemende mensen
Angst voor nieuwe dingen, een andere baan, ander werk, andere omgeving is begrijpelijk. De meeste mensen houden graag vast aan zekerheden, aan dingen die bekend zijn. Het is natuurlijk veilig, als je nooit een berg beklimt dan zal je nooit naar beneden storten. Maar dat zogenaamde veilige en comfortabele gevoel wanneer je niks nieuws onderneemt, is een illusie. Of je nu stil zit of actief bent, er kan altijd wel iets gebeuren. Je werkt jaren bij hetzelfde bedrijf en je denkt veilig je pensioen te halen, wat gebeurt er: het bedrijf gaat failliet. Ik kan natuurlijk wel even doorgaan met akelige voorbeelden en je dag verpesten maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel. Stil blijven zitten uit angst voor nieuwe dingen beschermt je niet voor gevaar en je benadeelt daarmee uiteindelijk jezelf want het belemmert je vooruitgang en ontwikkeling.

Als plaatje nam ik James Cook. Pessimisten kunnen natuurlijk wijzen op het feit dat Cook door wilden is vermoord. Optimisten zullen zeggen dat hij in ieder geval niet in de wieg is gestorven en dat hij een buitengewoon boeiend en avontuurlijk leven heeft gehad. James Cook blijft inspirerend!

Wees moedig en durf iets nieuws te doen.
Wanneer je iets nieuws onderneemt, iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan, dan betreedt je onbekend terrein. Dat is natuurlijk betrekkelijk want als je iets nieuws onderneemt dan bereid je je voor door er bijvoorbeeld over te lezen of te praten met mensen die het al eerder hebben gedaan. Op die manier is het dus niet meer helemaal nieuw. Maar ook als je volkomen onverwachts in iets nieuws belandt hou dan je hoofd koel en laat je niet gek maken en bekijk de zaak rustig. Je zal zien dat je dan snel je weg weet te vinden. Uit eigen ervaring kan ik je verzekeren dat dit zo is. Als ICT consultant ben ik vaak van de ene op de andere dag in een project terechtgekomen op een gebied dat volkomen nieuw voor mij was. In het overgrote deel van die gevallen ben ik er succesvol uitgekomen. Een heel enkele keer ging het mis, maar ja wie is er perfect? Wees dus niet bang voor nieuwe dingen en nieuwe mensen. Als je die met een open blik en kalm tegemoet treedt gaat het vrijwel altijd goed.

Waarom zou ik iets nieuws willen ondernemen, het gaat toch goed?
Natuurlijk, je bent niet verplicht om iets nieuws te gaan doen, het is helemaal aan jou om te bepalen of je liever blijft zitten waar je zit. Als je even kritisch om je heen kijkt dan moet je zien dat we in een sterk veranderende wereld leven. Niets is zeker behalve de zekerheid dat er dingen in je leven zullen gaan veranderen. Het is toch echt beter dat je jezelf went aan veranderingen door ze zelf ter hand te nemen en niet te blijven wachten totdat ze je onverwacht en tegen je zin overkomen. Wordt wakker, blijf wakker en wees moedig!

No comments:

Post a Comment