Translate

Wednesday, August 22, 2012

Een ongemakkelijk gevoel

Ben je volkomen op je gemak? Geen enkele onrust? Wat jammer nou toch!
Gele rijders van J.H. Geerlings
Een rare inleiding vind je ook niet? Maar toch heb ik er iets mee te zeggen. Als er helemaal niets is dat een klein beetje spanning veroorzaakt dan is de kans groot dat je mentale en materiële groei stilstaat. Wanneer je groeit dan doe je nieuwe dingen en je ontmoet nieuwe mensen en dat brengt op z'n minst een beetje spanning met zich mee. Kijk eens naar renpaarden die aan de start staan in afwachting van het startsein. Ze zijn gespannen, gereed om een grote prestatie te verrichten. Heel anders dan het paard van de schillenboer (een beeld uit mijn jeugd) dat suf staat te wachten totdat de baas naar het volgende adres gaat. Kijk eens goed naar je zelf en vraag je af waar je het meest op lijkt, op het renpaard of op het paard van de schillenboer? Vergeef me deze weinig flatteuze vergelijking maar het maakt wel duidelijk wat ik bedoel.
Het plaatje heb ik hier gevonden, klik hier

Wel gespannen? Hoe komt dat?
Voel je je wel gespannen dan is niet erg wanneer dat komt omdat je nieuwe dingen onderneemt. Je gaat voor het eerst parachutespringen. Je zou wel een ijskoude zijn wanneer je niet een beetje gespannen zou zijn. Of je gaat voor het eerst aan de slag in een nieuwe en uitdagende baan. Een zekere nervositeit is heel gewoon, niets om je druk over te maken.
Iets anders is het wanneer je gespannen bent omdat je al lang onder een zware druk staat. Dan moet je uitkijken en is het raadzaam om de druk op de een of andere manier te verminderen. 

Helemaal geen spanning?
Dat kan een teken zijn dat je aan een nieuwe uitdaging toe bent. Helemaal geen spanning in je werk kan op sleur duiden. Wanneer je daar gelukkig mee bent dan is dat prima. Als je er eigenlijk niet tevreden mee bent dan ligt de oplossing bij jezelf. Je moet gewoon in beweging komen. Hoe en wat? Dat moet je zelf uitzoeken. Deze column is alleen bedoeld om je te prikkelen om stappen naar persoonlijke groei te zetten. Succes!

No comments:

Post a Comment