Translate

Saturday, August 25, 2012

Wil je verandering?

Wil je verandering? Verander je denken.
Dit schilderij van Daniël Tavenier vond ik wel bij verandering passen
Ik las zojuist een citaat van Einstein dat vrij vertaald ongeveer hier op neer kwam: We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde wijze van denken waarmee we ze veroorzaakten. Hoe waar is dat! Onze handelingen komen voort uit onze gedachten. Wil je verandering in je leven dat moet je met je gedachten beginnen.

Het schilderij vond ik hier.
Meer van Daniël Tavenier.

Een voorbeeld.
Stel: je hebt geldproblemen. Je wilt daar van af. Dan moeten we gaan kijken hoe dat komt. Je koopt dingen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Je gaat op vakantie met geld dat je nog niet hebt volgens het geniet nu, betaal later principe. Je koopt een nieuwe auto (betaal nu 50% en de rest over 2 jaar) terwijl de auto die je al hebt nog zeker 5 jaar meekan. Je koopt dure merkkleding. Waarom doe je dat? Een reden kan zijn dat je niet voor je omgeving onder wilt doen. Achter dit motief kan nog een veel diepere oorzaak liggen, onzekerheid, angst en dergelijke. In het kader van dit korte stukje kunnen we dat niet bespreken, als je zoiets vermoedt, dan moet je dus verder spitten.

Je wilt niet voor je omgeving onderdoen.
Als dit de oorzaak van onbeheerste uitgaven is dan moet je van de gedachte af dat de mening van je buren of anderen er iets toe doet. Je weet niet wat ze denken, maar wat dan nog? Hangt jouw zelfrespect af van de mening van anderen? Jouw zelfrespect zal pas toenemen wanneer je er in slaagt om je geldproblemen op te lossen. Dan moet je de veronderstelde mening van anderen over jou helemaal uit je hoofd bannen. Het gaat er niet om wat je buren denken, maar wat je zelf denkt en doet.

De oplossing ligt bij jouw manier van denken.
Jouw handelen wordt bepaald door je gedachten. Brengt jouw handelen je in de problemen dan moet je  er achter zien te komen welke manier van denken je tot de verkeerde handelingen brengt. Wanneer je die manier van denken verandert zul je de ongewenste acties achterwege laten.
Als het je geen biet kan schelen wat je buren van je denken, dan ga je geen nieuwe auto kopen omdat zij er net een gekocht hebben.

Het bovenstaande is maar een simpel voorbeeld en mist elke psychologische diepgang maar de kern van de zaak is waar: wil je veranderen? Verander je denken.


No comments:

Post a Comment